Política

ERC rebutja convertir el 20-D en un altre plebiscit

Els republicans acorden impulsar una llista cívica tan si es presenten amb CDC com si ho fan en solitari

Junqueras s'ofereix com a mediador per facilitar l'acord entre Convergència i la CUP

Sense tancar la porta a una nova entesa amb CDC, el consell nacional d'Esquerra va acordar ahir al migdia impulsar una llista cívica i amb candidats renovats amb vista a les eleccions espanyoles del 20 de desembre, que l'òrgan de govern dels republicans rebutja convertir en un nou plebiscit sobre el futur de Catalunya. Aquesta candidatura la liderarà Joan Tardà, per bé que no necessàriament com a cap de cartell, segons van aclarir fonts dels republicans. Tal com va informar divendres El Punt Avui, ERC i CDC descarten tornar-se a presentar sota la denominació de Junts pel Sí, una fórmula articulada per guanyar els comicis del 27 de setembre passat i que ja ha estat amortitzada, segons va apuntar Oriol Junqueras en l'única intervenció de la trobada oberta als mitjans. “El plebiscit ja es va guanyar, i clarament, en escons i en vots, perquè n'hi va haver molts més a favor de la independència que en contra”, va afirmar el president d'ERC, que va subratllar la necessitat de continuar sumant adhesions per reforçar la majoria sobiranista.

A hores d'ara, i tal com va avançar dijous el conseller de la Presidència, Francesc Homs, la reedició de l'acord electoral amb CDC no depèn tant de l'estat de les relacions entre els dos partits com dels càlculs que estan fent des d'una i altra banda per intentar esbrinar si sumarien més vots anant junts, com el 27-S, o per separat. La decisió final, que també preveu altres possibilitats com la de concórrer amb llistes separades però compartint una part o tot el programa, es prendrà en les properes setmanes i l'anunciaran de manera conjunta representants de les dues formacions.

En qualsevol cas, el consell nacional dels republicans va establir que la llista incorporarà independents en llocs preponderants, i que tindrà una forta presència de representants de l'àrea metropolitana de Barcelona. “Volem les majories més àmplies i reforçades, i per això obrim la porta, com hem fet sempre, a totes les forces i persones compromeses amb la defensa dels drets dels ciutadans”, va emfasitzar Junqueras, que va posar com a exemples els acords que Esquerra ha assolit amb els escindits del PSC i amb “altres espais sindicals, cívics i culturals”. La presència, com a convidades al consell, de Carme Forcadell, futura presidenta del Parlament a proposta dels republicans, i de la portaveu de MES, Magda Casamitjana, també va servir per il·lustrar aquesta aposta per la transversalitat que ERC confia traslladar al futur govern català.

Junqueras, optimista

Oriol Junqueras, rebut amb aplaudiments i crits d'“independència” a la trobada celebrada a la seu d'ERC al carrer Calàbria de Barcelona, no va desaprofitar l'ocasió per expressar el seu optimisme respecte del futur de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, que ja comencen a estar marcades per les urgències del calendari. “Hi estem tan obligats que hi haurà acord per a tot; les properes setmanes no només tindrem una mesa del Parlament, sinó que tindrem un govern compromès amb la justícia social, amb el procés constituent, que és la clau de tot, i amb la independència del país”, va emfasitzar el republicà, que es va oferir com a mediador per facilitar l'entesa entre CDC i l'esquerra alternativa. “Ens toca ajudar i posar oli a tots els engranatges”, va subratllar, abans de donar per feta la “responsabilitat” i la “generositat” amb què convergents i cupaires afronten el tram final de les negociacions. No va deixar passar l'ocasió de situar el seu partit com a exemple de la generositat que ara reclama als seus companys de viatge: “Esquerra fa molts anys que demostra la seva generositat. Ho ha fet en les europees, les municipals i les catalanes, obrint les portes a gent que ve de tot arreu per sumar.” Junqueras va acabar la seva intervenció expressant el seu desig de continuar aplicant aquesta política “en tots els àmbits en els quals tinguem poder de decisió”. “Sumar és l'únic que ens guia; totes les nostres decisions estaran guiades per aquesta voluntat”, va concloure.

LES FRASES

El plebiscit està guanyat en diputats i en vots, perquè n'hi va haver molts més a favor que en contra de la independència
Hi estem tan obligats que hi haurà acord per a tot. Per a la mesa i per a tota la resta d'aspectes que tancarem aviat
A Esquerra ens toca ajudar, posar oli a tots els engranatges i ho fem cada dia. Cridem a la responsabilitat de tothom
Sumar és l'únic que ens guia, i totes les decisions estaran guiades per aquesta voluntat
Oriol Junqueras
president d'erc

Duran recela del pacte CDC-CUP

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar ahir que la majoria dels votants del seu antic soci de federació no entendrien un pacte entre CDC i la CUP que, a més, sota el seu punt de vista seria negatiu per a l'economia del país i per a la recuperació econòmica. Gairebé tant com una eventual nova convocatòria electoral, que afegiria incertesa i inestabilitat a Catalunya, segons va assegurar el socialcristià en declaracions als periodistes abans de visitar la Mostra de comerç al carrer al barri barceloní de Sarrià. L'escenari d'unes noves eleccions és el més probable per Duran, que ahir va recordar els recels amb què va acollir l'últim avançament electoral.
“Nosaltres ja vam dir que
el 27 de setembre portaria més incertesa i inestabilitat”, va assenyalar el líder d'Unió, que va lamentar que al seu partit li faltessin 14.000 vots per aconseguir un diputat al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA