Política

La Mesa decidirà demà si dóna caràcter d'urgència a la declaració d'inici del procés

JxSí i la CUP volen escurçar els terminis de tramitació del text a la meitat per aprovar-lo abans del 9 de novembre

C's, PSC i PPC treballen en una proposta de resolució alternativa per defensar el compliment de la legalitat i la igualtat entre espanyols

La Mesa del Parlament es reunirà aquest dimecres a les deu del matí per decidir si atorga caràcter d'urgència a la declaració d'inici del procés impulsada per Junts pel Sí i la CUP. Les dues formacions independentistes volen escurçar la tramitació del text a la meitat de temps per tal de poder aprovar el text abans del 9 de novembre, que és quan s'acaba el termini per investir un president en primera volta.

El tràmit d'urgència comporta la reducció a la meitat dels terminis fixats amb caràcter ordinari, però si la Mesa així ho acorda, aquests temps encara podrien ser més curts.

Aquest dimarts a la tarda s'ha publicat el primer Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de l'XI legislatura, que inclou la proposta de resolució de JxSí i la CUP sobre l'inici del procés, entre d'altres qüestions. I el reglament parlamentari estableix que un cop publicat un text d'aquest tipus, s'obre un termini de set dies per tal que els grups en puguin presentar esmenes.

C's, PSC i PPC demanaran a la Mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit

Els grup parlamentaris de Ciutadans, PSC i PPC registraran aquest dimecres al matí una petició perquè la Mesa del Parlament reconsideri l'admissió a tràmit de la declaració d'inici del procés d'independència subscrita per Junts pel Sí i la CUP. Alhora sol·licitaran un informe als serveis jurídics del Parlament per determinar l'adequació del text a la Constitució i l'Estatut. Segons fonts parlamentàries, aquestes tres forces també treballen en l'elaboració d'una proposta de resolució alternativa per defensar el compliment de la legalitat i la igualtat entre espanyols.

També han ofert a Catalunya Sí que es Pot sumar-se al text que registraran aquest dimecres per demanar la inadmissió a tràmit de la resolució independentista i la sol·licitud de l'informe als serveis jurídics de la cambra.

La data d'aprovació de la declaració independentista, en mans del PPC

D'altra banda, el reglament estableix que des de la constitució del Parlament, que va tenir lloc aquest passat dilluns, els grups parlamentaris s'han de constituir en el termini de vuit dies hàbils. El PPC encara no ha formalitzat l'estructura interna del seu grup ni n'ha designat els portaveus, a l'espera de tancar les llistes per al 20-D.

Amb el calendari sobre la taula, els populars tenen fins al 5 de novembre per comunicar la constitució del seu grup. Això vol dir que la Junta de Portaveus, que és l'òrgan que ha de determinar l'ordre del dia dels plens, no es reuniria com a aviat fins el 6 de novembre. Seguint aquesta lògica, els populars tenen a les seves mans la possibilitat que la declaració d'inici del procés d'independència no es voti fins al mateix dia 9 de novembre, que és quan hi haurà el debat d'investidura del president de la Generalitat.

JxSí i la CUP pretenien, però, aprovar el text independentista abans del debat d'investidura. Davant d'aquesta situació, fonts del PPC admeten la possibilitat de fer esgotar els terminis de constitució del grup parlamentari a fi de retardar la votació de la proposta de resolució presentada aquest dimarts al Parlament per les forces sobiranistes.

Suspensió de l'admissió a tràmit

Segons el reglament del Parlament, quan un grup demana una petició de reconsideració se suspèn l'admissió a tràmit, en aquest cas la proposta de resolució de JxSí i la CUP. Llavors, la Mesa del Parlament disposa d'un termini de quatre dies per a resoldre definitivament la petició de reconsideració un cop escoltada la Junta de Portaveus. Fonts parlamentàries han assenyalat, però, que la Junta de Portaveus no es pot reunir fins que el PPC no constitueixi el seu grup parlamentari. És a dir, fins que no es constitueixin com a grup, no es pot reunir la Junta i per tant la Mesa no la pot convocar i donar resposta a la petició de reconsideració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona