Política

El PP guanyaria el 20-D superant al PSOE en quatre punts i a molta distància de C's i Podem

El CIS no detalla els resultats a Catalunya, però pronostica que CDC assolirà el 2,9% del vot estatal, ERC se situaria en el 2,2% i Unió en el 0,1%

Pedro Sánchez obté millor nota que Rajoy en un baròmetre del CIS que no pregunta ni per Rivera ni per Iglesias

El PP revalidarà la victòria a les properes eleccions generals, segons el baròmetre que ha publicat aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Amb un 29,4% dels vots, els populars superarien en quatre punts al PSOE (25,3%), doblarien a C's (14,7%) i triplicarien a Podem (10,8%). El baròmetre no fa una estimació dels escons que aconseguiria cap força política. Izquierda Unida, a qui el CIS encara situa de la mà d'ICV, es col·locaria en cinquena posició amb el 4,7% dels suports, immediatament per davant de CDC (2,9%) i ERC (2,2%). Pel que fa a Unió, l'enquesta el situa en el 0,1% dels vots en el conjunt de l'Estat.

La distància entre el PP i la resta de partits s'amplia a menys de dos mesos de les eleccions. El baròmetre del CIS els situa a tocar del 30% dels vots i a gairebé 4 punts del PSOE, tot i que els socialistes milloren els resultats respecte el baròmetre de l'abril, quan els hi donaven un 24,3% dels suports pel 25,6% que obtenien aleshores els populars. En intenció directa de vot, però, és el PSOE el partit que prefereixen els enquestats (16,6%), superant al PP (15%). C's, amb un 11% en intenció directa ocupa la tercera posició, per davant de Podem (8,8%).

Els dos grans partits estatals eixamplen la distància respecte les forces emergents. Així, quan es té en compte l'estimació de vot que preveu el CIS, el PP doblaria en vots a C's, que seria la tercera força al Congrés i pràcticament triplicaria els vots de Podem. Només el PSOE manté el pols als populars, tot i que la diferència entre ells creix respecte les enquestes de l'abril, abans de les eleccions municipals.

En cinquena posició, Izquierda Unida obtindria el 4,7%, tot i que el CIS contempla una aliança amb ICV a Catalunya que no es donarà, ja que els ecosocialistes han optat per presentar-se en coalició amb Podem i Barcelona En Comú. A continuació, CDC amb un 2,9% (3,2% a l'abril) i ERC amb un 2,2% (2,0% a l'abril) es disputaren la sisena posició. Com que l'enquesta no territorialitza els resultats, és a dir, no estima el resultat a cada comunitat, no és possible saber qui guanyaria les eleccions a Catalunya perquè, entre d'altres, no se sap el suport que obtindria C's, PPC, PSC o ICV en coalició amb Podem.

Compromís obtindria, segons el CIS, l'1,4% dels vots del total estatal. UPyD s'hauria de conformar amb l'1,2%, el mateix percentatge que Amaiur, el PNB, amb el 0,7%, Coalició Canària amb el 0,6%, BNG amb el 0,5% i Unió i diversos partits més arribarien tot just al 0,1% del total de vot.

Sánchez, el polític millor valorat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és el polític estatal millor valorat pels espanyols, segons el baròmetre d'octubre del CIS. El líder socialista obté un 3,8 de nota mitjana i supera en un punt al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que només arriba al 2,8. El CIS es limita a preguntar per les persones que han liderats els partits al Congrés dels Diputats en la passada legislatura fet que exclou de l'enquesta als candidats de Podem i C's per a les properes eleccions generals, Pablo Iglesias i Albert Rivera. Sí que es pregunta, en canvi, pel coordinador general d'Izquierda Unida, Cayo Lara, que no serà candidat el 20-D, i que obté un 3,5 i pel líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch (3,7). Josep Antoni Duran i Lleida, que encapçalarà la llista d'Unió, obté un 2,8.

El baròmetre també pregunta pel model territorial preferit pels espanyols. Els resultats d'aquesta pregunta són similars als dels anteriors baròmetres de l'any i situen el model autonòmic actual com el preferit per al 38,3% dels enquestats, seguit per un estat amb un únic govern central sense autonomies (18,5%). Els partidaris que es reconegui el dret a la independència de les comunitats autònomes representen el 8,8%.

Pel que fa a identitat, un 56,2% dels espanyols se sent tant espanyol com de la seva comunitat autònoma, un 16,8% només se sent espanyol i un 6,2% no se sent espanyol i només s'identifica amb la seva autonomia.

El primer problema pels espanyols és l'atur (55,3%), seguit de la corrupció (13,8%), dels problemes econòmics (8,7) i dels polítics (7,9%). Els 'nacionalismes' són el principal problema per a un 1,4% dels enquestats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]