Política

Crida a la calma

Mas i Junqueras llancen un missatge d'optimisme després de les recents picabaralles entre CDC i la CUP

El president en funcions manté que hi haurà solucions i el republicà assegura que l'acord és probable

Keep calm. Artur Mas i Oriol Junqueras van sortir ahir a la palestra per intentar apagar l'incendi que els últims dies s'ha anat fent gran després de les picabaralles públiques entre Convergència i la CUP i tots dos van assegurar que l'acord és possible. Un missatge que pretén insuflar ànims al sector independentista que es mostra desconcertat i desanimat amb les llargues i feixugues negociacions que, de moment, semblen encallades. Fins i tot Francesc Homs, que últimament ha carregat durament contra els cupaires, ahir també va rebaixar la tensió.

En un acte a Igualada, el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va reconèixer que el resultat del 27 de setembre és “complex” i va subratllar que “no hi ha solucions màgiques, però sí solucions”. Això sí, unes solucions que, segons el líder de CDC, s'han de basar en l'“equilibri” perquè totes les parts hi surtin guanyant i que no s'han de construir “sobre les cendres d'alguns”, en una referència que es pot interpretar sobre el rebuig de la CUP a la investidura. “És millor que ningú guanyi per golejada”, va reblar.

Treball intens

Mentre Mas feia aquestes reflexions, ERC reunia d'urgència l'executiva nacional per analitzar la situació. Durant tres hores els dirigents republicans van donar la seva opinió sobre quin havia de ser el paper del partit i sobre si s'havia de collar més o menys CDC i la CUP perquè no fessin soroll. Tothom, però, va deixar clar que cal un acord com més aviat millor i que el pitjor escenari serien unes noves eleccions. En aquest sentit, Oriol Junqueras va afirmar que el pacte és “imprescindible i necessari” i també “possible i probable”. Segons el republicà, s'ha de treballar “intensament” per dotar de més “contingut” tant la proposta de presidència col·legiada que va fer Artur Mas com la d'estabilitat parlamentària que va insinuar Antonio Baños en l'últim ple. Junqueras, que no es va cansar de repetir davant les preguntes dels periodistes que el seu candidat a la presidència és Artur Mas, va admetre que, si no hi hagués entesa entre Junts pel Sí i la CUP, seria un “frau” a les expectatives de la ciutadania.

Partint d'aquesta premissa, el líder d'ERC no va voler parlar ni de possibles eleccions el mes de març ni tampoc de la polèmica que hi ha hagut entre Convergència i la CUP. Sí que ho va fer el cap de llista dels republicans a les espanyoles, Gabriel Rufián, que en declaracions a TV3 va demanar “generositat i “pragmatisme” a la CUP per investir Mas president.

Rebaixar el suflé

L'escenari polític català actual és tan volàtil que d'un dia a l'altre es pot passar de les crítiques més ferotges als gestos conciliadors. Aquest és el trànsit que ha fet el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que ahir va minimitzar el to dels retrets cap a la CUP en dues entrevistes a RNE i Catalunya Ràdio. Després que hagués acusat els cupaires de voler-ho destruir tot i també de posar en dubte que es pugui culminar el procés amb la majoria del 27 de setembre, el dirigent de CDC es va mostrar confiat que hi haurà acord abans del 4 de desembre, quan començarà la campanya de les generals. “El més important és que hi ha un diàleg obert”, va sentenciar. Precisament, Oriol Junqueras sí que va voler recordar a Homs que “una majoria absoluta en un parlament, aquí i a tot arreu, és una majoria suficient”.

Enmig d'aquest marasme de declaracions i contradeclaracions, la CUP ha convocat per avui al migdia una roda de premsa en què valorarà els últims esdeveniments. Fonts de la formació, però, asseguren que no hi ha hagut cap canvi de “posició” en el seu discurs i mantenen que el desllorigador per arribar a una entesa és buscar un candidat de consens a la presidència que no sigui Mas. Precisament, en aquest sentit, Catalunya Sí que es Pot ha obert la porta a donar suport a un presidenciable proposat per Junts pel Sí que no sigui Artur Mas ni cap membre de CDC i sempre que renunciï a la resolució independentista que es va aprovar al Parlament la setmana passada.

Qui també va posar el dit a la nafra en tota aquesta tessitura és el candidat d'Unió al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que va instar Artur Mas a buscar uns socis alternatius als de la CUP i, fins i tot, va destacar que CDC “enyora” Unió quan negocia amb els de Baños.

LES FRASES

Les solucions bones es basen en l'equilibri. Que ningú hi perdi molt i que tothom hi guanyi quelcom
Artur Mas
PRESIDENT EN FUNCIONS
L'acord no només és imprescindible i necessari, sinó que, a més de possible, és probable
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC

Publicades les llistes per al 20-D

El BOE va publicar ahir les candidatures que, a falta d'obtenir el vistiplau de les juntes electorals provincials la setmana vinent, es presentaran a les eleccions generals del 20 de desembre. Segons la publicació, a la demarcació de Barcelona es presentaran 15 candidatures al Congrés i 14 al Senat; a Girona concorreran 11 llistes electorals tant al Congrés com al Senat; mentre que la demarcació de Tarragona tindrà 13 paperetes per a la cambra baixa i 12 per a la cambra alta; pel que fa a la demarcació de Lleida, hi haurà també 12 llistes electorals, tant al Congrés com al Senat. En el conjunt de l'Estat espanyol aspiren a presentar-se fins a 82 formacions polítiques, de les quals només vuit concorreran a totes les demarcacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP vol ampliar el parc de pisos públics per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona