Política

El TC tomba que l'Agència Tributària catalana pugui integrar funcionaris d'altres cossos

El govern espanyol va recórrer la norma catalana en considerar que vulnera el dret d'accés en condicions d'igualtat a la funció pública

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat l'article de la Llei de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) que regula el procés d'integració directa de funcionaris d'altres cossos en aquest organisme de la Generalitat. La llei catalana estipulava en aquest punt que poguessin optar al cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat, entre altres, aquells funcionaris de l'agència tributària espanyola amb destinació definitiva a Catalunya.

En la seva sentència, el tribunal declara “inconstitucional i nul” l 'article 4 de la reforma legal aprovada aquest any pel Parlament de Catalunya, que planteja la “integració voluntària” d'aquests funcionaris en els cossos superiors d'inspectors tributaris i tècnics de gestió de la Generalitat.

El TC argumenta que només es pot adquirir la condició de funcionari mitjançant convocatòries obertes i, per tant, “el legislador autonòmic no actua dins de les seves competències si regula supòsits d'accés a la funció pública en què la participació no sigui lliure” ni en condicions “d'igualtat”.

Segons els magistrats, l'article 4 establia un sistema de “proves restringides” d'accés a la funció pública i, per tant, contradeia el “caràcter obert” dels processos selectius que estableix la norma bàsica. “Tot plegat condueix a resoldre que les disposicions impugnades vulneren la competència atribuïda a l'Estat sobre el règim estatutari dels funcionaris”, conclouen.

Fonts del Tribunal han precisat que amb aquesta decisió no s'anul·la l'Agència Tributària catalana, sinó l'article relatiu que afegeix a la norma dues disposicions sobre els cossos tributaris d'adscripció exclusiva.

Integració de funcionaris destinats a Catalunya

L'article 4 de la llei establia la creació deu dues disposicions addicionals de la norma que són les que havien de fer possible la integració voluntària –amb el reconeixement de drets que implica– de funcionaris de l'Estat i altres administracions als cossos superiors d'Inspectors Tributaris i de Tècnics de Gestió Tributària de la Generalitat de Catalunya. Segons aquest article de la llei, podien optar a integrar-se de forma voluntària en el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de convocatòries específiques, “els funcionaris que tinguin assignades funcions substancialment coincidents amb les pròpies del Cos i que tinguin destinació definitiva en l'àmbit territorial de Catalunya”.

El govern espanyol va recórrer la norma catalana en considerar que aquest precepte vulnerava el dret a l'accés en condicions d'igualtat a la funció pública previst a la Constitució i l'estatut del treballador. Segons va denunciar l'advocat de l'Estat, el problema radicava en el fet de requerir que la destinació definitiva dels candidats fos Catalunya, perquè d'aquesta manera s'excloïa “el dret d'accedir en condicions d'igualtat a la resta d'interessats de la resta de l'Estat”.

El govern espanyol també va denunciar que es vulnerava l'Estatut Bàsic del Treballador Públic, que assenyala que els sistemes de selecció de funcionaris de carrera seran amb caràcter general els d'oposició, concurs-oposició i, només amb virtut de la llei i amb caràcter excepcional, el sistema de concurs. La normativa referent a l'Agència Tributària preveia que poguessin accedir al cos els funcionaris que en el moment de la convocatòria estiguessin destinats a l'administració de la Generalitat o als ens del sector públic que en depenen, si pertanyien a cossos i escales del subgrup A2



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia