Política

2.000 milions més que s'escolen

El govern rebrà 1.968 milions de més l'any vinent per bestretes i liquidacions

La partida, que podria servir per finançar i de llarg el pla de xoc social, anirà destinada a quadrar el pressupost i el draconià dèficit

Si les extremes condicions d'intervenció financera ho permeten, la Generalitat rebrà l'any vinent 1.968 milions més que el 2015 per part de l'Estat espanyol en concepte de bestretes i liquidacions. Però la important partida, que suposa més de la meitat del FLA, tan bon punt arribi se n'anirà. S'escolarà de les mans del Departament d'Economia gairebé sense que se n'adoni perquè s'ha de destinar a quadrar el pressupost i a complir el draconià dèficit del 0,3% que Catalunya ha d'assumir el 2016.

Quan Junts pel Sí i la CUP van començar a negociar en tres taules sectorials diferents –la del full de ruta, la del procés constituent i la del pla de xoc contra la pobresa– més d'un alt dirigent del govern i de JxSí va pensar que els 1.968 milions de més que les arques catalanes tindran el 2016 podrien servir per finançar, i de llarg, les mesures en l'àmbit social. Era un trumfo per avançar en aquest complicat camp de les negociacions. “Jo també vaig pensar el mateix però, quan ho vam analitzar, en cinc minuts ens vam adonar que no seria així. Una llàstima”, admet un dels negociadors. I és que n'hi hauria prou amb una forquilla d'entre 500 i 1.000 milions per implantar un projecte social adequat.

En tot cas, els 1.968 milions hauran d'anar a engreixar la maquinària pressupostària de l'executiu i es perdran en capítols més intangibles. Per una banda, s'utilitzaran per quadrar l'apartat dels ingressos i supliran uns diners que estaven previstos en els anteriors comptes i que seran impossibles de materialitzar, com per exemple l'impost de dipòsit bancari –el TC ha tombat el gravamen–. També serviran per intentar cobrir el sostre de dèficit, que l'Estat cada any va disminuint més i que el vinent serà del 0,3%. Malgrat això, el conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, ja va deixar clar, quan a l'estiu es va conèixer la notícia dels 1.968 milions de més, que aquests ingressos extraordinaris no seran suficients per assolir el topall: “Com que volem mantenir la despesa, això vol dir que necessitem un objectiu de dèficit superior al 0,3%”, va reblar.

Pressa a la CUP

Precisament, una de les qüestions que s'està tractant en les negociacions entre JxSí í i la CUP és com finançar el pla de xoc social i quines mesures realistes s'hi poden incloure. Els de Baños han insistit que, abans d'abordar el tema de la investidura o no d'Artur Mas, cal haver tancat els serrells en altres àmbits, i en aquest sentit, ahir el president de la Generalitat en funcions va manar-los la pressa per aconseguir una entesa abans de la campanya del 20-D. Una posició que contrasta amb l'entitat Arran, integrada a la CUP-Crida Constituent, que s'ha sumat a Endavant-Osan i que ahir també va anunciar el seu vet a Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona