Política

Mor a trets un líder opositor veneçolà en un míting electoral

Luis Manuel Díaz participava en un acte al costat de la dona del pres polític Leopoldo López

El govern de Maduro diu que el crim és un “muntatge” de l'oposició

Un crim polític va colpejar ahir la fràgil estabilitat veneçolana quan falten menys de deu dies per a les eleccions legislatives, segurament les més disputades i crucials des de la mort de l'expresident Hugo Chávez, el març del 2013. Luis Manuel Díaz, secretari general regional d'Acció Democràtica (AD) a Guárico, al nord de Veneçuela, va ser tirotejat mentre era en un míting electoral en el qual també participava Lilian Tintori, dona del pres polític Leopoldo López.

Una desena de trets van sonar entre la multitud que era a Altagracia de Orituco i Díaz va caure fulminat. El dirigent, sindicalista i pare de dos fills, va morir uns minuts més tard. L'oposició va culpar-ne immediatament “bandes armades” del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), que són partidaris del president Nicolás Maduro. “Els trets es van fer des d'un cotxe en moviment”, va dir Henry Ramos Allup, secretari executiu d'AD, partit que integra la Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), al costat de les forces opositores veneçolanes. Allup va denunciar una escalada de violència contra els candidats no chavistes amb vista a les eleccions del 6 de desembre, en les quals, segons la majoria de les enquestes, el PSUV en sortirà derrotat.

De fet, ja hi ha hagut almenys vuit atacs, sis amb armes de foc, en els últims dotze dies de campanya. El de Guárico, però, ha estat el primer amb una víctima mortal. El diputat opositor Carlos Prosperi, testimoni de la mort de Díaz, va dir que la violència va començar quan “Tintori va arribar a la ciutat”, on tenia previst fer costat a la candidata regional de la MUD, la cantant Rummy Olivo. “Primer li van prohibir entrar a la ciutat barrant-li el pas a la carretera”, va dir Prosperi. L'arribada de la dirigent ja s'havia ajornat per un foc a l'avioneta que la transportava. “Quan van acabar les intervencions de Tintori i Olivo vam sentir trets a uns vint metres d'on eren elles”, recorda Prosperi. En aquell moment Díaz va caure mort. “Vam pensar que havia caigut de la tarima perquè uns minuts abans era amb Tintori a l'escenari”, va dir el diputat.

“Armats de tolerància”

El govern veneçolà nega qualsevol responsabilitat dels simpatitzants oficialistes i atribueix la mort de Díaz a un “muntatge de l'oposició”. “Cada acte que fan contra el poble, serveix perquè el poble refermi la moral de combat”, va dir ahir el número dos de l'executiu, Diosdado Cabello. “Ara ens insulten i la moda és dir que grups armats del chavisme els van atacar; ja ens la coneixem, aquesta tàctica”, va criticar Cabello, que va prometre que el 6 de desembre hi haurà “grups armats al carrer”, però “armats d'amor a la pàtria, de tolerància”.

La tensió política contradiu les paraules de Cabello. L'oposició està convençuda que guanyarà les eleccions a l'oficialisme, un escenari que obligaria el govern de Maduro a negociar els fonaments de la revolució socialista enmig d'una greu crisi econòmica. El Fons Monetari Internacional (FMI) diu que Veneçuela tancarà l'any amb una caiguda d'un 10% del PIB i una inflació d'un el 160%. I el panorama pel 2016 no sembla que hagi de millorar: un 6% menys del PIB i una inflació d'un 200%.

La caiguda del preu del petroli ha colpejat amb duresa una economia que depèn gairebé exclusivament de les exportacions de cru per tenir divises. En un escenari de creixent descontentament social, Maduro va donar algunes indicacions de fins a on està disposat a acceptar una derrota a les urnes. “Comencin a pregar, oligarques de la dreta, perquè la revolució triomfarà el 6 de desembre. Comencin a pregar perquè hi hagi pau i tranquil·litat”, va dir el president als opositors en un missatge televisat.

LA XIFRA

57
per cent. És el percentatge d'intenció de vot dels candidats opositors veneçolans, segons Datanálisis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona