Política

La CUP insisteix que no vol que Mas tingui la potestat de convocar eleccions

Continuen sense acceptar l'última oferta de JxSí i algunes veus plantegen una presidència rotatòria

1.600 afiliats participaran en el debat de diumenge

“Mas no pot tenir el botó de les eleccions.” La CUP continua sense comprar la proposta de Junts pel Sí en què hi hauria un president, Artur Mas, i tres macroconsellers, Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva, i que ahir la coalició va detallar. Els cupaires, però, portaran a debat aquesta iniciativa i d'altres en la jornada de treball que celebraran diumenge a Manresa amb la participació de més de 1.600 persones. En la trobada, els de l'esquerra independentista podrien plantejar una presidència rotatòria entre Mas, Romeva i Junqueras, i que sigui el republicà qui pugui convocar els comicis constituents.

Aquests dies, la CUP està fent diverses assemblees territorials per explicar als seus militants quin és l'estat de les negociacions amb JxSí i també per saber com respiren les bases. Evidentment, el tema més espinós és la investidura de Mas i quin pot ser el desllorigador perquè hi pugui haver govern i president com més aviat millor. Fonts del grup parlamentari indiquen que molts afiliats els donen suport en la seva negativa a Mas i en la idea de buscar un candidat de consens, encara que també han anat apareixent opinions contràries. Aquestes veus polifòniques s'acabaran d'escoltar diumenge al pavelló del Nou Congost de Manresa en un debat que servirà per fixar el rumb en les converses amb JxSí. Diumenge no es votarà cap escenari concret, perquè encara no hi ha cap pacte tancat amb Junts pel Sí i, si finalment n'hi hagués, es convocaria l'assemblea nacional, que tindria l'última paraula.

A Manresa es posaran sobre la taula les iniciatives que s'han anat estudiant les últimes setmanes. Una, evidentment, serà la del poder compartit entre Mas, Junqueras, Munté i Romeva que planteja JxSí. Els de Baños subratllen que no hi ha cap novetat respecte a la proposta que va presentar Mas al Parlament i reiteren que el gran problema és que el líder de CDC continuaria tenint el poder de decidir tot sol la convocatòria d'eleccions.

En aquest sentit, avisen que no s'ha de repetir la situació del 27-S, quan Mas, segons la seva opinió, només va accedir a celebrar els comicis quan va veure que hi havia una llista conjunta amb ERC. També remarquen que no volen arribar a unes eleccions al març i que en cap cas plantejaran la disjuntiva “o Mas o eleccions”.

Salellas es pregunta si cal continuar amb el no a Mas

El diputat gironí de la CUP Benet Salellas s'ha preguntat si té sentit mantenir el no a la investidura de Mas per “coherència estricta” si la gent no entén aquesta posició. En una entrevista al portal de comunicació Ariet.cat hi ha afegit que es pot fer una cosa “políticament impecable i coherent” però que, si no l'entén ningú, des d'una perspectiva política “no serveix”. D'altra banda, Salellas ha retret a Esquerra que no tingui un paper actiu en les negociacions per interès partidista i que s'hagi “acotxat” davant Convergència, i també ha lamentat que la CUP està “sola i pressionada”. En aquest sentit, ha assenyalat la manca de suport explícit de sectors socials que veuen amb bons ulls no investir Mas. Salellas considera que no es tornarà a plantejar la investidura de Mas, però que, si fos així, la formació no tindria cap problema per plantejar-ho a la militància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona