Política

DL redobla la crida a reforçar el procés a les urnes

Homs també reivindica CDC com una formació de gent “honrada i honesta”

Mas demana el vot per donar continuïtat al “somni” de les mobilitzacions massives, del 9-N i de les eleccions del 27-S

Democràcia i Llibertat va tancar ahir la campanya electoral amb una apel·lació coral a donar continuïtat al procés a les urnes i a avalar, indirectament, el lideratge d'Artur Mas. El cap de cartell de la coalició, Francesc Homs, es va tornar a mostrar convençut que l'independentisme es tornarà a imposar a Catalunya, tot i els mals auguris d'algunes enquestes, amb la possibilitat que En Comú Podem o Ciutadans quedin en primer lloc. També va reivindicar CDC com una formació de “gent honrada i honesta”, davant les acusacions de corrupció.

DL presenta la votació de demà com un reforç necessari perquè l'anomenada transició nacional es blindi amb un aval democràtic majoritari, en un intent de combatre l'abstenció de l'independentisme. Mas es va referir a les grans mobilitzacions, al 9-N i al 27-S, i va tornar a demanar que es “refermi” el “somni” anant a votar i “barrant el pas” a un govern del PP i Ciutadans. Seguint el mateix fil discursiu, Homs va insistir que només podrà tirar endavant si hi ha una majoria “sòlida i constant” que demostri la seva força en cada convocatòria electoral.

En un míting amb 1.800 persones, segons l'organització, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, Homs va reivindicar la diversitat de la coalició i va carregar contra ERC per segona vegada en tota la campanya electoral. En una reivindicació de Reagrupament, que integra DL amb CDC i Demòcrates de Catalunya, va lloar la coherència en la defensa de la independència dels de Joan Carretero (que van ser especialment crítics amb el segon tripartit) mentre els republicans feien president el socialista José Montilla. Homs també es va referir indirectament a la CUP, indicant que “alguns haurien de prendre una decisió final, si es dediquen a fer bona política o a assenyalar les coses amb el dit”. Això és, segons va dir, assumir el risc de prendre decisions, abandonar la “zona de confort” i gestionar el temps no per arribar més “de pressa” tots sols, sinó per arribar “lluny” i acompanyats.

La portaveu de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, va fixar com a objectiu que DL quedi primera a Catalunya i, ERC, en segon lloc. Es va mostrar indiferent respecte a la resta, però amb una excepció. Va desitjar que Josep Antoni Duran i Lleida no tregui cap escó. Amb una notable desinhibició, De Gispert va admetre que els del sector sobiranista d'Unió van quedar “molt tranquils” amb el trencament de CiU i, a CDC, “molt satisfets”.

El vot per “dignitat”

Al matí, Mas i Homs van fer una altra crida coordinada al vot per “dignitat”. Per marcar diferències amb ERC, DL es defineix com la candidatura defensora de la llista conjunta, i, per tant, hereva de Junts pel Sí, i se situa com la força que “se l'ha jugada més” des del govern. Les querelles que planen sobre el president de la Generalitat; l'exvicepresidenta del govern Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, per la consulta del 9-N són la prova que esgrimeixen per presentar-se com a millors receptors d'aquest vot contestatari per a l'independentisme.

Homs també va subratllar que, a diferència d'altres candidatures que depenen de les seus centrals dels partits a Madrid, Democràcia i Llibertat “només es deurà” als catalans i defensarà al Congrés el mandat del 27-S i tot allò que determinin les institucions catalanes.

LES FRASES

Som una generació que no només té l'objectiu de la llibertat, sinó la consecució de la llibertat. Es tracta d'aconseguir-la
Amb el vostre vot barreu el pas a un govern del PP i Ciutadans
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT EN FUNCIONS
[Sobre RCat] Aleshores hi havia gent que es deia independentista però que va fer president el senyor Montilla
La de CDC és gent honesta, honrada, gent amb mentalitat de sumar
Francesc Homs
CANDIDAT DE DEMOCRÀCIA I LLIBERTAT

Diàleg fins i tot en les “condicions més hostils”

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va subratllar ahir que l'actitud de diàleg del govern català hi serà sempre “fins i tot en les condicions més hostils”, tot recordant que ell mateix està imputat per la via penal pel procés participatiu del 9-N. Mas va respondre així a la darrera picabaralla dialèctica mantinguda amb Mariano Rajoy. El president espanyol el va culpar de mantenir una actitud d'“això o res” en totes les reunions que van tenir, dins i fora de La Moncloa. Rajoy va assegurar que s'hi havia trobat en públic o en secret, segons ho demanava el govern català, i que era el president territorial amb qui s'ha reunit més cops. En una roda de premsa a Montjuïc, davant de les columnes de Puig i Cadafalch, Mas va denunciar que això era “rotundament fals” i va recordar que, més enllà del pacte fiscal o la consulta, li va allargar la mà per arribar a una entesa en altres qüestions, com ara el pagament dels 759 milions d'euros compromesos pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'acord amb la disposició addicional tercera de l'Estatut o el document de 23 punts que li va entregar en la darrera reunió pública que van tenir, dels quals només se'n va començar a desplegar un de sol.

“O hi ha molta amnèsia o el problema és que hi ha una atròfia de lideratge polític de Rajoy espectacular”, va sentenciar Mas. El també líder de CDC li va recriminar que abordés el creixement de l'independentisme com si fos una “flamarada” o “un foc d'encenalls” i actués “amagant el cap sota l'ala”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona