Política

Esforç ‘in extremis'

Junts pel Sí i la CUP esgoten en la reunió d'avui, a instàncies de les entitats civils, les possibilitats d'un acord que es veu llunyà, tot i els moviments de les últimes hores

L'ANC convoca mobilitzacions aquest vespre per exigir un pacte

Fa tot l'efecte que du poca pólvora, però el d'avui serà l'últim cartutx per evitar tornar a anar a eleccions el 6 de març. Tot i que les posicions semblen més irreconciliables que mai, després de les dures crítiques que dimarts Artur Mas va dirigir a una part –la meitat– de l'esquerra alternativa, els negociadors de Junts pel Sí i la CUP tornaran a asseure's avui a la taula, en una hora i lloc que ahir mantenien en secret, per veure si un dels dos grups, o tots dos, cedeixen en les seves tesis per fer possible la investidura d'un president de la Generalitat abans que diumenge s'acabi el termini perquè es dissolgui automàticament el Parlament.

A diferència de cimeres anteriors, l'estat d'ànim general indica que hi arriben amb poques esperances d'entesa, i més forçats per la crida a la desesperada que els han fet les entitats civils que apadrinaran la trobada, Òmnium Cultural i l'ANC, a les quals s'ha afegit Súmate, a més de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que no pas per convicció real que l'acord és possible, un cop els uns i els altres ja han deixat clar que han fet l'última oferta, i que és l'altra part la que ha de cedir.

Tot i que és anecdòtic, potser és simptomàtic en aquest sentit que fins i tot la plana web oficial de Junts pel Sí ha deixat d'estar operativa. Però fonts properes a la negociació consultades ahir afirmen que en les últimes hores s'estan fent “molts moviments en tots els sentits”, i que avui no es pot descartar res. “Ningú està quiet”, asseguren.

En tot cas, la societat civil tampoc quedarà de braços plegats i pressionarà fins al final. Després que la territorial de Girona decidís dimarts convocar per demà al vespre una mobilització a la plaça del Vi per reclamar un acord, la direcció nacional de l'ANC va decidir ahir afegir-s'hi muntant-ne una altra a la mateixa hora, dos quarts de vuit, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, tot convidant les territorials a organitzar-ne davant dels ajuntaments d'altres poblacions del país amb el lema #volemacord i l'afegitó Volem govern. Som sobirans. “Exigim a totes les forces polítiques independentistes un esforç per assolir un acord que permeti investir un president/a, formar govern i iniciar el procés constituent per construir la república catalana”, resa el comunicat de l'entitat que acompanyava ahir la convocatòria. “Des de l'ANC creiem que vivim un moment transcendental i que és responsabilitat de tots fer tot el que estigui a les nostres mans per avançar, sense retrets, amb generositat i sentit de país”, conclou. L'entitat esprem així fins al final la crida acordada en el secretariat extraordinari de dilluns, que va decidir ajornar fins al que té previst fer a Vic dissabte –l'últim dia que s'ha fixat de facto per veure si hi ha acord per poder convocar ple d'investidura l'endemà– l'anàlisi a fons dels possibles passos a emprendre en cas que s'acabi anant a eleccions.

Ahir mateix, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, s'afegia a les demandes d'entesa i deia a TV3 que confia “en el sentit d'estat i la unitat d'acció demostrada els últims anys”. Liz Castro, que va ser la candidata més votada en les últimes eleccions a l'ANC, també s'hi afegia apel·lant un per un a Twitter a la responsabilitat dels 72 diputats independentistes perquè es belluguin. I no era l'única que aprofitava les xarxes. Els caps de llista d'ERC en les últimes eleccions al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà, insistien ahir en les piulades dels últims dies per reclamar “generositat” a totes les parts, i recordar els “sacrificis” de tantes generacions anteriors per arribar al moment actual.

#Masdeixapas

De fet, territorials d'ERC com ara la de Sant Cugat han demanat també un gest al president, una petició que ahir es va obrir pas a les xarxes amb l'etiqueta #Masdeixapas, impulsada per sectors propers a la CUP, com ara el diputat Sergi Saladié. Amb ell es van anunciar també mobilitzacions avui a dos quarts de vuit davant dels ajuntaments –a l'hora i el lloc en què ha convocat l'ANC– per demanar expressament “un pas” a Mas perquè “desencalli” el procés.

Mentrestant, l'organització Poble Lliure, integrada a la CUP, va emetre ahir un dur comunicat en què considera “un greu error” la decisió de no facilitar la formació de govern, ja que suposa “incomplir la promesa electoral de ser l'accelerador i la garantia del procés independentista”. Poble Lliure, que critica que les negociacions s'hagin centrat “obsessivament” en el nom d'una persona, també adverteix que “no acceptarà” cap proposta que rebaixi l'objectiu independentista de la CUP a un referèndum unilateral en connivència amb En Comú Podem i ICV tal com suggereix un document intern del partit avalat diumenge passat.

LA DATA

11.01.16
Dilluns
Mas convocarà eleccions pel 6 de març si diumenge no s'ha investit president.

Ple de tràmit avui, potser l'últim

Enmig de reunions decisives per a la investidura o no de president, el Parlament celebrarà aquest matí a les onze el que podria ser l'últim ple d'aquesta onzena legislatura. Serà una sessió de tràmit, amb un únic punt a l'ordre del dia: la designació reglamentària dels vuit senadors autonòmics que han de representar la cambra catalana. Els candidats ja es van donar a conèixer fa unes setmanes, prenent com a base el sistema de restes majors avalat per la CUP que va fer perdre un dels cinc senadors a què aspirava JxSí. Els elegits són Josep Lluís Cleries, Elisabeth Abad, Mirella Cortés i Bernat Picornell, per Junts pel Sí; l'expresident José Montilla pel PSC; Sara Vilà per Catalunya Sí que es Pot; Xavier García Albiol (PP), i Francesc Xavier Alegre (C's).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona