Política

Duran assumeix el fracàs electoral d'Unió i dimiteix

Assegura que s'ha d'assumir les responsabilitats i admetre que UDC ha passat de ser partit de govern a no tenir ni tan sols representació al Parlament ni al Congrés

Continuarà militant i sosté que marxa amb la consciència tranquil·la

De ser partit de govern a Catalunya i amb un pes específic al Congrés dels Diputats a ser una formació sense representació. El trencament de la coalició d'Unió amb CDC ha significat per al partit dirigit per Josep Antoni Duran i Lleida la pèrdua de totes les quotes que tenia fins ara, i si fa uns dies el líder democratacristià es veia amb cor de pilotar la formació fins al congrés del 16 d'abril i continuar essent un actiu, ahir va fer un pas enrere i va admetre el fracàs de la seva estratègia. En el primer consell nacional posterior a la desfeta de les eleccions del 20 de desembre, Duran va presentar la dimissió com a president del comitè de govern d'UDC, després de 42 anys en política. En el seu discurs, el ja exresponsable del partit va admetre que la seva proposta no havia estat prou atractiva per als electors en cap de les dues darreres convocatòries electorals. Això sí, es va penjar una medalla: “Sempre es podrà dir que hi va haver un partit que mai els va enganyar [als votants] i aquest partit té noms i cognoms i és Unió Democràtica de Catalunya.”

Duran va parlar de circumstàncies adverses i complicades, i va admetre la fuga de militància a partir del 14 de juny, quan UDC va decidir desmarcar-se del camí independentista pel qual va optar el seu soci de coalició, CDC, i que va precipitar el trencament de CiU. D'aquesta situació en va néixer Demòcrates de Catalunya, exmilitants d'Unió que es van constituir en partit propi amb la presència de destacades figures com l'exsecretari d'Universitats Antoni Castellà o els expresidents del Parlament de Catalunya Joan Rigol i Núria de Gispert.

No obstant això, a parer de Duran, el fet que el 27-S no s'obtingués representació parlamentària a Catalunya va jugar en contra dels resultats del 20-D perquè el vot útil no li va jugar a favor, però va reconèixer que “no serveix buscar excuses”. Va revelar la mateixa nit que, un cop l'escenari català estigués clar i el congrés del partit estigués convocat, ell prendria les decisions que havia de prendre. I aquesta decisió l'afrontava ahir. “En la vida en general i en la política en particular has d'afrontar situacions i decisions complexes. Aquesta n'és una”, va admetre. La seva marxa deixa el partit a mans del secretari general, Ramon Espadaler, que presumiblement es postularà per agafar les regnes del partit.

Duran, justament, també es va referir al que ha de ser el futur de la formació. “No es pot amagar el cap sota l'ala i fer veure que no ha passat res. Unió no té presència parlamentària ni al Parlament. No vol dir que la situació no pugui ser reversible. I tant que ho és, i ho farem en aquest sentit”, va vaticinar i va assegurar estar satisfet de la seva feina al capdavant del partit, amb la consciència tranquil·la i convençut d'haver fet “el que havia de fer” en tot moment. Va qualificar de “meravellosa” l'experiència en la política i va agrair les amistats i simpaties que ha fet durant aquestes dècades.

Mentrestant, tot i que s'aparta de la vida política en actiu, continuarà militant a Unió “mentre tingui vida”. I la seva tasca a partir d'ara serà assegurar-se que els lideratges que sorgeixin del congrés de l'abril siguin “ben forjats”, amb un missatge clar a la ciutadania i amb els valors del socialcristianisme, el nacionalisme i el catalanisme com a principals valedors. Per l'excara visible de CiU a Madrid Unió ha de guanyar un espai catalanista, central, moderat i social en què el partit tingui un rol central.

Adéu a les xarxes socials

La renúncia de Josep Antoni Duran i Lleida al
màxim càrrec dins
l'organigrama del partit
va coincidir ahir amb la clausura del seu compte a Twitter, des d'on era habitual que fes comentaris sobre l'actualitat política. Duran també va tancar ja fa uns dies el seu blog personal, amb la qual cosa la seva presència a les xarxes socials també desapareix.

Ni el 27-S ni el 20-D en vam fer prou per obtenir representació. No hem estat prou atractius ni en un cas ni en l'altre
En Duran ha estat, és i serà d'Unió, però Unió ni ha estat, ni és i, sobretot, no serà només en Duran
No es pot amagar el cap sota l'ala i fer veure que no ha passat res. Sí que ha passat
Incertesa. Incertesa avui i incertesa i inestabilitat, possiblement, per demà passat
Josep A. Duran i Lleida
expresident de govern d'udc
Noves eleccions a Madrid seria una irresponsabilitat, però vivim temps en què la irresponsabilitat és a l'ordre del dia

Va repetir per “responsabilitat”

El comiat de Duran era més que previsible. Després que al setembre el partit es va quedar sense representació al Parlament va posar el seu càrrec a disposició del partit però va continuar per la immediatesa de les eleccions espanyoles. Segons va revelar ahir, ell no volia ser el cap de llista per Madrid en aquesta convocatòria i, fins i tot, ja havia convençut algú –no va voler revelar-ne el nom– perquè el substituís com a candidat. Però els mal resultats de la llista encapçalada per Ramon Espadaler van fer que es cregués “amb el deure, molt més que amb el dret” de repetir, per un sentit de responsabilitat. Tot i que ell era el principal actiu electoral del partit en aquell moment, el 20 de desembre els resultats van ser igualment catastròfics i aquella mateixa nit va anunciar que deixaria el càrrec de president del comitè de govern durant el proper congrés del partit, que es portarà a terme el 16 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El rei d’Anglaterra reprendrà “aviat” l’agenda pública després del tractament del càncer

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona