Política

Rajoy porta al TC la conselleria d'Exteriors perquè la liquidi

L'executiu espanyol assegura que, amb la suspensió cautelar, el departament quedarà buit de contingut

Picabaralla entre Sánchez i La Moncloa per la política estatal per aturar el procés

Des que estan en funcions, les reunions del Consell de Ministres s'han convertit en un degoteig d'anuncis de recursos contra l'acció de la Generalitat i del Parlament. Ahir, finalment, l'executiu espanyol va materialitzar el conflicte de competències davant l'alt tribunal amb la petició expressa que liquidi el Departament d'Afers Exteriors que dirigeix Raül Romeva. Pel govern de Mariano Rajoy, aquest organisme té com a objectiu “internacionalitzar el procés” i atribuir-se facultats d'acció exterior que corresponen només a l'Estat.

Així ho asseguraven ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant l'anunci de la impugnació,
i insistien que, si bé el govern està en funcions, ells han de continuar “vetllant” perquè es compleixi la legalitat. Catalá, en tot cas, sentenciava que, amb la petició de suspensió cautelar –que el TC aplica de manera automàtica si ho demana l'executiu espanyol–,
el departament, a efectes pràctics, deixarà d'existir.

La Generalitat, en canvi, no tenia la mateixa percepció, i tant el conseller Romeva com la portaveu Neus Munté van asseverar que l'acció exterior catalana no s'aturarà malgrat el vet de Rajoy. Així mateix, subratllaven que el departament i les seves funcions compleixen la legalitat i que, per tant, el TC no té marge per anul·lar-lo.

Com a contrapartida, el tribunal ahir va acceptar estudiar la petició del govern català perquè s'anul·lin les atribucions que s'han atorgat al TC per poder sancionar els càrrecs públics que incompleixin les seves resolucions, una norma feta a mida per al Partit Popular per intensificar el setge al procés. També avaluarà el recurs català contra la llei de seguretat espanyola per invasió de competències en matèria de disseny de l'estratègia de seguretat.

Mentrestant, el procés es va convertir en un nou front de batalla entre La Moncloa i el PSOE. Així, davant la queixa de Pedro Sánchez al govern espanyol perquè diu que no se l'informa dels passos que es fan per aturar-lo, Santamaría li va etzibar que, si vol res, que truqui ell –va repetir que Albert Rivera ja ho ha fet en diverses ocasions– i li va retreure que el PSOE tampoc no va informar el govern de la cessió de parlamentaris perquè els “grups que volen trencar Espanya” tinguin visibilitat al Senat.

LES FRASES

El govern està en funcions, però l'estat de dret no. Seguim vetllant perquè es compleixi la llei
Rafael Catalá
ministre de justícia
Mantenim la nostra voluntat de continuar treballant com a govern en l'acció exterior
Neus Munté
consellera de presidència
Tenim una legitimitat per poder fer tot això que ens toca fer i que hem de fer com a país
Raül Romeva
Conseller d'Afers Exteriors

Romeva es reuneix amb el cònsol nord-americà

Durant el mateix matí que el Consell de Ministres acordava presentar un conflicte de competències contra la constitució del Departament d'Afers Exteriors, el conseller Raül Romeva es reunia amb el cònsol general dels EUA a Barcelona. Romeva va rebre Marcos Mandojana a la Casa dels Canonges del Palau de la Generalitat. Era la primera reunió entre els dos representants, després del nomenament recent de Romeva. Mandojana va assumir el mes d'agost passat el càrrec de cònsol general. Les seves funcions s'estenen a Catalunya, Aragó i el Principat d'Andorra. El govern va indicar que la trobada havia servit per aprofundir en les relacions entre Catalunya i els EUA i fomentar la “bona col·laboració”, tenint en compte que els Estats Units són un país prioritari en el pla d'acció exterior 2015-2018 de l'executiu de Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA