Política

Pujol Ferrusola indica que va repartir l'herència el 2004

El fill gran de l'expresident de la Generalitat reitera que és una deixa de l'avi

Es nega a parlar dels negocis estrangers des del 2007, advocant que no vénen de fets delictius, com limita Andorra

Jordi Pujol Ferrusola, Junior, va anar a declarar ahir com a investigat per blanqueig de capitals davant el titular del jutjat central 5 de l'Audiencia Nacional, José de la Mata, per segon cop i a voluntat pròpia per aclarir tecnicismes financers, després que les autoritats andorranes acceptessin transferir al magistrat tots els seus moviments bancaris des del 1990 fins al 2014, i deixar-lo al descobert. El magistrat considera que Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironés, van cobrar 11 milions d'euros d'empreses del sector públic per encàrrecs sense valor.

En les tres hores i mitja de declaració, el fill gran de l'expresident de la Generalitat va mantenir la versió del seu pare. Va reiterar que l'herència familiar amagada vint anys a Andorra era una “deixa” de l'avi als set germans i a la mare, que es va triplicar dels 843.000 euros als 8 milions per mitjà d'inversions en productes financers. Va detallar que havia assumit la gestió de l'herència el 1993 i que havia repartit gran part dels beneficis en vuit parts el 2000, i que el 2004 havien tingut una petita aportació del darrer producte financer, segons fonts judicials.

Jordi Pujol Ferrusola es va acollir a l'anomenat “dret de silenci” dels seus moviments bancaris i financers estrangers des de l'1 de gener del 2007 (data en què encara no estan prescrits suposats delictes fiscals), advocant a la “reserva” fixada per les autoritats andorranes.

Aquest concepte es recull en la cooperació internacional, la qual es regeix per principis que han de complir les administracions. I un d'aquests és el principi de doble incriminació. Això significa que un país dóna informació bancària a un altre, amb la condició que només s'usi si en tots dos països és delicte. Això és el que ha fet Andorra amb Jordi Pujol Ferrusola. I, com que a Andorra el delicte fiscal i tributari no existeix, la fiscalia i el jutge De la Mata només podrien usar les dades bancàries aportades pel Principat si demostressin que el fill gran de l'expresident Pujol va cometre un altre delicte, com seria el blanqueig de capitals provinents de la corrupció o el narcotràfic.

Aquesta és l'estratègia de defensa del penalista Cristóbal Martell, que ha empès el seu client, Jordi Pujol Ferrusola, a explicar-ho i a detallar-ho. El descobriment dels comptes de Pujol Ferrusola també ha posat al descobert el nom d'una trentena d'empresaris i persones amb comptes a la banca andorrana, els quals van declarar com a testimonis a la policia. La defensa precisa que aquests moviments són creats pels gestors bancaris, però que els clients ni es coneixen. Cal veure què fa el magistrat amb tots ells.

Tot i la protecció de l'anomenada reserva, el jutge De la Mata va ordenar, el novembre passat, l'escorcoll de domicilis i negocis d'empresaris, a més dels de Jordi Pujol Ferrusola, que aquells dies dormia a casa dels seus pares, de la qual el magistrat només va permetre escorcollar l'habitació. Les troballes incrimatòries allà recollides estan per veure.

LES DATES

2000
Es reparteixen la deixa
de l'avi del 1980, que ha crescut fins a 8 milions, entre els set germans i la mare.
2004
És l'última aportació
de diners de l'herència que es reparteixen els germans d'un petit producte financer.
2007
Silenci dels moviments
bancaris i negocis de Jordi Pujol Ferrusola. S'acull a la reserva dictada per Andorra.
2014
La informació que Andorra
dóna al jutge de Jordi Pujol Ferrusola és fins aquest any.
2015
Escorcollen domicilis
d'empresaris i l'habitació que ‘Junior' ocupa a casa dels pares.

El fiscal demana la retirada del passaport de ‘Junior'

Acabada la declaració de Jordi Pujol Ferrusola, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo va demanar una vista prèvia per sol·licitar mesures cautelars. Tothom es va esglaiar, sobretot Junior i el seu lletrat. Ràpidament, però, Bermejo va aclarir que volia demanar la retirada del passaport del fill gran de l'expresident Pujol per tal que no eludís la justícia. El magistrat ho resoldrà en els pròxims dies. Fa un mes Junior ja va anar a un jutjat de Barcelona a entregar el seu passaport per pressions d'alguns mitjans, que reclamaven la seva presó provisional. No li ho van acceptar.

El fiscal va exposar que, a més dels delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal, també cal atribuir a Pujol Ferrusola els d'organització criminal i falsedat. Segons l'agència Efe, el fiscal només va preguntar a Junior qui era la persona que gestionava els seus comptes a Crèdit Andorrà, resposta que no li ha volgut donar. Bermejo va afegir que es demanaran comissions rogatòries al Regne Unit i el Panamà per les seves operacions transnacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona