Política

El jutge retira el passaport a Jordi Pujol Ferrusola i l'obliga a presentar-se al jutjat cada setmana

De la Mata justifica la mesura per la gravetat dels delictes investigats i la sospita de maniobres de descapitalització d'actius

El magistrat veu indicis que el fill gran de l'expresident va cometre delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental

El titular del jutjat central número 5 de l'Audiencia Nacional, José de la Mata, ha comunicat aquest divendres la resolució de retirar el passaport a Jordi Pujol Ferrusola amb la prohibició de sortir de l'Estat espanyol, tal com li demanava ahir el fiscal, i l'obligació de comparèixer setmanalment davant d'un jutjat. El magistrat afirma que pren aquesta mesura davant la gravetat dels delictes pels quals se l'investiguen i amb la constatació d'indicis que “ha fet maniobres de descapitalització d'actius i patrimonis financers”, quan la investigació ha estat oberta, i en concret l'estiu del 2014, enviant 2,4 milions d'euros a Mèxic.

En la resolució, comunicada aquest matí, el jutge De la Mata reitera que Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironés, són investigats per haver cobrat més d'onze milions d'euros en assessoraments i serveis a empreses que treballen al sector públic, sense contingut real. El jutge hi afegeix que hi ha indicis que el fill gran de l'expresident de la Generalitat ha comés els delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal i falsedat documental. De la Mata, però, aquest cop no cita l'agreujant d'“organització criminal”, com havia indicat ahir el fiscal anticorrupció.

No obstant això, el magistrat dóna a Pujol Ferrusola, un paper cabdal en la gestió de l'herència de la seva família, de la qual es van repartir vuit milions d'euros entre els set germans i la mare l'any 2004. Detalla que primer van estar a Banca Reig, que va passar a ser Andbank, la direcció del qual els va convidar a marxar-ne el 2010 i van anar a BPA. Com a novetat, el jutge De la Mata detalla que la família va crear societat opaques per transferir els seus fons i que Jordi Pujol Ferrusola “va incorporar a la seva mare en la estructura integrada per Kopeland Foundation, Global Services Advisory Limited” amb el testaferro panameny José Cornelio Berdiales Rodríguez. L'estiu del 2014, Marta Ferrusola Lledós i tres dels seus fills van regularitzar amb Hisenda part dels diners a l'estranger en ser enxampats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona