Política

ERC i DL traslladen a Sánchez que votaran a l'”uníson” i només s'abstindran si hi ha referèndum

Tardà diu que veu a el líder del PSOE “preocupat” per la investidura i Homs critica el “joc tàctic” de Podem

Les dues formacions es reuneixen amb el secretari general dels socialistes espanyols

Els portaveus parlamentaris d'ERC i de DiL, Joan Tardà i Francesc Homs, han traslladat aquest dimarts al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que les formacions del govern de Junts pel Sí votaran a l'“uníson” al ple d'investidura, i que només es plantejaran una abstenció en el cas que es comprometi amb el referèndum. “En tot el que estigui relacionat amb Catalunya els vots d'ERC i de DL seran els mateixos, i serem els soldats no armats del govern de Catalunya a Madrid”, ha dit Tardà en roda de premsa després de la reunió. Segons Tardà, en aquesta reunió els republicans han vist a Sánchez “preocupat” però no els ha demanat ni la seva abstenció ni els ha fet cap mena de promesa. “Ni ens ha demanat res ni li hem ofert res”, ha sentenciat. Homs, per la seva banda, ha afirmat que la seva sensació és que “tot està tancat per tot arreu” i que hi ha “un joc molt tàctic” per part de Podem, on sembla que es pretén arribar a acords “a través de rodes de premsa” i repartint primer “els càrrecs”. “Per això diem que el del referèndum és inexcusable no sigui cas que algú per un càrrec s'oblidi dels seus compromisos”, ha sentenciat en referència a En Comú Podem.

Els dos portaveus de les formacions independentistes han preparat la reunió conjuntament i s'han trobat per separat amb Sánchez al seu despatx del Congrés. Primer ERC durant una hora i després DL durant una hora i 15 minuts.

Segons Tardà ha estat una reunió “cordial” i “interessant” on s'ha constatat que “vivim en mons polítics paral·lels que no sembla que s'hagin de trobar”, perquè Sánchez els ha fet un relat “molt poc ambiciós” que “no ofereix cap garantia” i on només s'ha referit a una reforma “mínima” de la Constitució.

Tardà ha advertit que les formacions independentistes no retrocediran “ni un centímetre” i que el “camí de la criminalització” del procés sobiranista és “estèril i estúpid” i “no serveix per res més que per posar en escac la mateixa societat democràtica espanyola”.

ERC i DL votaran el mateix a la investidura

A més, Tardà ha avançat a Sánchez que ERC i DL votaran en la mateixa direcció a la investidura, perquè “tenim un bé superior a preservar, que és el govern de Catalunya que ha de construir la independència” i per tant “el que sempre farem és actuar a l'uníson”.

El portaveu parlamentari de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, també ha expressat que la seva posició política serà “la mateixa que la d'ERC”. “Actuarem no només de manera coordinada, sinó en el mateix sentit”, ha dit Homs en roda de premsa després de la trobada.

El referèndum els faria plantejar una abstenció

Els dos portaveus han deixat oberta la porta a una hipotètica abstenció en el cas que el PSOE s'avingui a comprometre's amb el referèndum, tal com li demana Podem, tot i que han advertit que no adoptaran una posició en fer fins que es coneguin els acords i els companys de viatge de Sánchez.

En aquest sentit, Tardà ha afirmat que ERC només obrirà aquest debat “el dia que s'aclareixin i diguin amb qui estan en condicions de formar govern”. “No té cap sentit posar el carro davant dels bous”, ha sentenciat.

Amb tot, ha admès que un compromís del PSOE respecte al referèndum forçaria la societat catalana, i també la seva formació, a obrir un debat sobre quin hauria de ser el vot a Madrid i la possibilitat de fer una abstenció.

Homs també ha reiterat que “amb el que es coneix fins ara” la posició de DL és un 'no', tot i que “si hagués una proposta de referèndum per la seva banda la valoraríem”, tal com consta, ha recordat, al programa electoral. “Entenem que una votació en forma de referèndum seria ideal i discutir sobre això seria gairebé com discutir la pròpia essència de la democràcia”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veray (PP): “socialisme i separatisme son inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les