Política

Sánchez: “Si Iglesias vol una foto, la tindrà, però al final i si firmem un acord”

El líder del PSOE renya Podem per negociar amb rodes de premsa i per obrir falses expectatives amb els 96.000 milions de despesa

Elogia C's, IU i PNB

Des que va irrompre amb la proposta de govern que exigeix un referèndum a Catalunya i adjudicar-se la vicepresidència única d'un executiu ja decidit al complet, Pablo Iglesias perseguia una reunió amb Pedro Sánchez que ahir el líder del PSOE li va negar. “Si Pablo Iglesias vol una foto, la tindrà, però al final i quan firmem un acord”, va avisar Sánchez davant l'intent del líder de Podem d'usurpar-li la iniciativa de la investidura que el rei li va encarregar el 2 de febrer passat. A diferència de Ciutadans, el PNB, IU i Compromís, als quals va agrair la seva col·laboració discreta en la negociació, el secretari general del PSOE va renyar Iglesias per “negociar amb rodes de premsa” i per sembrar “falses expectatives” amb el referèndum o amb la promesa d'elevar la despesa en 96.000 milions.

El càstig de Sánchez de no regalar a Iglesias la fotografia desitjada arribava al final d'un dia en què dirigents del PSOE i de Podem van jugar a airejar la culpa dels altres de no obrir el diàleg. Íñigo Errejón, per exemple, es queixava que dilluns a la nit va poder parlar amb el socialista Antonio Hernando però que ahir ja no havia pogut fer-ho. La retransmissió de la incomunicació va durar fins a la tarda, quan els dos van parlar a la fi.

Tot i l'enuig que hi ha al PSOE per les posades en escena d'Iglesias, Sánchez va voler ser conciliador. “M'agradaria negociar com amb la resta i ell prefereix les rodes de premsa; ho respecto i em quedo amb el fons perquè a mi em dominen les ganes de canviar les coses”, va dir. I el fons és el document de 98 pàgines de Podem que Sánchez promet llegir a la recerca de coincidències i refondre amb el programa del PSOE per retornar a Iglesias un text mixt.

Davant l'exclusivitat que li exigeix Iglesias, el líder del PSOE es va aturar ahir a agrair “de tot cor” l'actitud d'Albert Rivera, d'Alberto Garzón (IU), d'Aitor Esteban (PNB), de Joan Baldoví (Compromís) a l'hora d'entendre que “Espanya necessita de manera urgent un govern” i ningú més. I va voler desmentir una al·lusió de Joan Tardà (ERC) sobre com de “perdut” havia vist el socialista en la recerca de la investidura. “Potser m'ha vist mancat de son... Jo sóc raonablement optimista i avui hi estem més a prop que fa deu dies”, es va vantar Sánchez.

Des de Podem, però, Errejón pressiona Sánchez perquè resolgui el dilema de prioritzar el suport lila o el taronja de C's. “No diem a ningú amb qui ha de trencar els contactes, li diem que ha de decidir-se perquè puguem avançar”, desafia el número dos de Podem, avisant que votarien que no a un govern del PSOE en solitari. “Les possibilitats de contactes són infinites, però les aritmètiques, no”, va reblar. Baldoví, però, reescriu l'adjectiu imprescindible d'Iglesias i avisa que el referèndum català “no és una línia vermella” en la negociació amb el PSOE. “La nostra única línia vermella és que el PP no pot tornar a governar”, va sentenciar.

LES FRASES DEL LÍDER DEL PSOE

Amb la resta tenim equips negociadors i Podem negocia amb rodes de premsa; ho respecto, tot i que m'agradaria que fos una mica més fàcil
Sóc raonablement optimista pel que fa a la meva investidura, els primers dies de març, com a president. Avui hi estem més a prop que fa deu dies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona