Política

Pressió al pacte PSOE-C's

El president canviaria el full de ruta si hi hagués referèndum

Albiol diu que el pacte amaga una consulta i clama “traïció”

Domènech ofereix al PSOE un acord quan fracassi la investidura

Tenint en compte que el pacte entre el PSOE i Ciutadans obre el tauler de joc negociador per assolir una majoria parlamentària, probablement més enllà del primer intent d'investidura, ahir els líders polítics catalans van començar a pressionar sobre el pacte signat per Pedro Sánchez i Albert Rivera. El president Carles Puigdemont afirma que no resol sinó que enquista el conflicte amb Catalunya. A pesar que planteja el concepte federal, Puigdemont va recordar, com ja ha fet en ocasions anteriors, que “el federalisme es demostra federant, i quan el PSOE ha tingut majories absolutes, poden respondre què ha federat?”, es preguntava en declaracions a la Cadena Ser.

Referèndum

Pel president, el problema del pacte és, a més de no sumar, que bloqueja la possibilitat d'eixamplar-lo a altres forces. Puigdemont està disposat a repensar el full de ruta independentista si el futur govern estatal posa sobre la taula la celebració d'una consulta: “Si l'estratègia és referèndum, ens posarem d'acord, segur.” El cap de l'executiu català admet que prefereix qualsevol alternativa a un nou govern del PP però que el proper president espanyol tindrà la mà estesa per dialogar encara que sigui per “fer inventari de discrepàncies”.

En una interpretació inventada del pacte, el líder del PP català, Xavier García Albiol, va afirmar ahir que planteja “de manera encoberta que a Catalunya es farà un referèndum d'autodeterminació” –cal recordar que el pacte recull explícitament l'oposició a un referèndum d'autodeterminació “de qualsevol territori d'Espanya”. Per García Albiol, es tracta d'una “traïció de tota magnitud” i demana a Sánchez, però sobretot a Rivera, “que sempre va presumint de ser el més espanyol de tots els espanyols”, que expliquin les paraules del PSC i Carme Chacón. Efectivament, al matí l'exministra socialista havia dit a TV3 que la reforma constitucional s'haurà d'avalar amb un referèndum, també a Catalunya.

Per la seva banda, En Comú Podem no tanca la porta a un pacte amb el PSOE, i ahir, el seu portaveu al Congrés, Xavier Domènech, oferia als socialistes continuar les negociacions si, com és previsible, la sessió d'investidura de la setmana vinent fracassa. Domènech ha insistit en diverses ocasions que hi ha temps per negociar una majoria parlamentària d'esquerres a Espanya que faci possible el dret a decidir de Catalunya.

La líder catalana de Ciutadans, Inés Arrimadas, va defensar la bonança del pacte perquè “obre una finestra d'oportunitats per als catalans amb canvis en el finançament autonòmic i millores econòmiques” i va advertir al PP que no pot estar en contra d'un acord “que garanteix la unió de tots els espanyols i reformes democràtiques”. Per la seva banda, el republicà Gabriel Rufián creu que el PP s'acabarà sumant al pacte i, irònicament, va demanar un minut de silenci per al PSOE per haver pactat amb el partit “més de dretes, que sustenta l'anticatalanisme i el neoliberalisme”.

LES FRASES

La reforma de la Constitució marca un camí cap al federalisme i reconeix la diversitat
Pedro Sánchez
candidat del psoe a president
El federalisme es demostra federant, i quan el PSOE ha tingut majories, què ha federat?
Carles Puigdemont
president de la generalitat

El PSOE vol els 23 punts de Mas

Des del PSOE es llançava als quatre vents la proposta de recuperar immediatament els 23 punts en economia, finances públiques, infraestructures, sanitat o dependència que l'expresident Artur Mas va plantejar al juliol del 2014 a Mariano Rajoy, que li va girar l'esquena. El mateix Pedro Sánchez va afirmar ahir que està disposat a “dir sí a molts” dels 23 punts i que l'important del pacte entre el PSOE i Ciutadans és que pot obrir “un nou temps polític en el conjunt d'Espanya”. El candidat socialista a La Moncloa defensa que la seva vocació és el diàleg i bastir ponts amb el govern català. Per la seva banda, Carme Chacón va dir que el PSOE no renuncia al suport de Podem, a qui va demanar “obertura de mires”. Mentre no hi hagi reforma constitucional, Chacón va instar a afrontar immediatament un nou sistema de finançament i els 23 punts de Mas. El líder del PSC, Miquel Iceta, va defensar el pacte, tot i que hi troba a faltar una estratègia cap a Catalunya, que diu que Sánchez fixarà en el debat d'investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona