Política

JxSí i la CUP tiren pel dret en la tramitació del procés

La comissió d'estudi del procés constituent es reunirà el 8 de març, tot i que el TC s'ha activat per aturar-la

Les tres lleis de ruptura es debatran en ponència conjunta, tot i l'informe desfavorable

Junts pel Sí i la CUP no volen entretenir més la tramitació parlamentària que ha de permetre tirar endavant la desconnexió amb l'Estat, i han decidit tirar endavant, malgrat els entrebancs plantejats, les dues qüestions que més polseguera han aixecat en els últimes mesos: la comissió d'estudi del procés constituent, que reprendrà els treballs la setmana que ve, i les tres lleis prèvies a la ruptura –la creació d'una seguretat social i una administració tributària pròpies, i la llei de transitorietat jurídica–, que la mesa del Parlament aprovarà avui que es debatin en ponència conjunta per evitar més impugnacions al TC, tot i el rebuig de la resta de grups i l'informe desfavorable dels lletrats de la cambra.

La vicepresidenta de la comissió d'estudi del procés constituent, Gabriela Serra, va convocar ahir per al proper dimarts, 8 de març, una reunió que servirà per nomenar el substitut en la presidència de Muriel Casals, que va morir el 14 de febrer, una tasca per a la qual Junts pel Sí proposa el diputat Lluís Llach. En l'ordre del dia també hi figura la preparació del pla de treball que haurà de regir el calendari de debats de la comissió, que no s'havia reunit des del dia que es va constituir, el 28 de gener, just dos dies abans de l'accident que acabaria costant la vida a Casals. La represa de l'activitat arriba malgrat que, arran de la seva creació, el govern espanyol va presentar l'1 de febrer un incident d'execució en considerar que incompleix la sentència del TC que anul·la la declaració de ruptura del 9-N. Arran d'això, el tribunal es va activar i la setmana passada li van presentar al·legacions tant el Parlament com la fiscalia de l'Estat. Ara s'està pendent que el TC dictamini si hi veu un incompliment, cas en què podria arribar a multar o sancionar amb inhabilitacions els càrrecs que ho tiren endavant, començant per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Les lleis, en ponència

Entretant, Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir un escrit dirigit a la mesa, que es reuneix aquest matí, per refermar-se en la petició perquè es creïn tres ponències conjuntes per tramitar les lleis de desconnexió previstes en aquesta legislatura. L'oposició rebutja la fórmula perquè es nega a involucrar-se en els treballs, i va demanar un informe jurídic no vinculant en què els lletrats del Parlament li donen en bona part la raó, en considerar que aquest mètode –que permet començar els treballs des de zero, sense un text base previ que així ningú podria portar al TC– només és preceptiu per a lleis de desenvolupament estatutari, segons l'article 126 del reglament intern, i si s'ha usat en altres casos ha estat amb el consens de tots els grups, o gairebé.

En el seu escrit, Junts pel Sí i la CUP recorden que en les últimes sis legislatures s'han creat fins a 41 ponències conjuntes, per la qual cosa l'article 126 s'ha interpretat “de forma àmplia i extensiva”, tot i que no es justifiqués que afectava matèries de desenvolupament estatutari. Matèries que, de fet, qüestiona que no s'hi puguin considerar també les tres ara en discussió. Tots dos grups diuen que el màxim consens és “desitjable” per crear una ponència però “no s'estableix com a requisit formal”, ni tampoc es fixa cap límit mínim de grups, i consideren que el fet que un o més de minoritaris no hi vulguin participar “no pot portar a la paralització de la mateixa ni esdevenir condició necessària”. A més, apunten que la mesa no pot fer “interpretacions restrictives” que limitin el dret d'iniciativa legislativa, i rebutja que es prejutgi la constitucionalitat o adequació a l'Estatut de les tres lleis a debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.