Política

CiU i PSC segellen un pacte a Girona però es donen llibertat en tema sobiranista 

Marta Madrenas, que substituirà al capdavant de l'Ajuntament Albert Ballesta, reivindica el sobiranisme del seu partit

La portaveu del PSC, Silvia Paneque, exercirà de primera tinent d'alcalde

CiU i PSC han anunciat aquest dimarts un pacte de govern a l'Ajuntament de Girona fonamentat en la llibertat que s'atorguen les dues formacions per posicionar-se en el sentit que creguin convenient en temes relacionats amb el procés sobiranista. El posicionament separatista del primer d'aquests partits va impedir anteriorment un acord amb Ciutadans i la solució ha passat ara amb els socialistes per limitar la confluència als assumptes de ciutat.

La futura alcaldessa gironina, Marta Madrenas, que substituirà al capdavant del consistori Albert Ballesta, qui ha anunciat la seva dimissió, ha comparegut al costat de la portaveu del PSC, Silvia Paneque, que exercirà a partir d'ara de primera tinent d'alcalde. “En els pactes que superin l'àmbit municipal hi haurà llibertat”, ha assenyalat Madrenas, que ha reivindicat el sobiranisme del seu partit i ha puntualitzat que continuarà “exactament en la mateixa línia”.

La substituta d'Albert Ballesta ha confirmat que l'anterior alcalde de Girona i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, està al cas de l'acord “i satisfet que la ciutat trobi aquesta estabilitat”. Marta Madrenas ha defensat també la figura de Ballesta, “una magnífica persona amb una gran competència a la qual les circumstàncies no han ajudat”.

El sou que tindrà Madrenas, que en el cas del seu antecessor ha estat un dels obstacles en les negociacions amb els partits de l'oposició, s'ha xifrat en 68.500 euros anuals, el mateix que va proposar el fins ara alcalde i que va ser rebutjat pel ple municipal.

Silvia Paneque ha explicat en la seva intervenció que el PSC va posar sobre la taula deu prioritats que han estat “la base sòlida de l'acord” i que se circumscriuen especialment a l'àmbit social. “Girona necessita un govern que, de manera lleial, treballi amb rigor i discreció”, ha indicat Paneque, per a qui feia “massa temps que durava una situació de bloqueig”.

La socialista ha recordat, a més, “l'experiència” de la seva formació, que va governar a Girona fins a l'accés a l'alcaldia fa dues legislatures de Carles Puigdemont. Respecte al posicionament de la directiva del seu partit, Silvia Paneque ha destacat que el PSC es regeix per un principi “que és el de l'autonomia local”. 

“Per damunt hi ha un altre principi més important, que és el de l'interès de Girona”, ha afegit Paneque, qui ha confirmat que el primer secretari, Miquel Iceta, ha estat informat del contingut de l'acord i comparteix la visió de treballar per la ciutat.

La plaça de regidor que deixa vacant Albert Ballesta, número dinou de la llista de CiU en les passades eleccions, l'ocuparà ara la persona que el succeïa, Narcís Sastre, que treballava actualment com càrrec de confiança a l'àrea de medi ambient i sostenibilitat. 

La renúncia de Ballesta i la petició de credencials per a Sastre es produirà en el ple ordinari de dilluns que ve, mentre que la investidura de Marta Madrenas està prevista per al 18 de març. 

El PSC controlarà l'àrea d'Igualtat, Drets Socials i Treball, que substituirà la regidoria d'Ajudes a les Persones i inclourà les parcel·les d'Ocupació, Joventut, Universitat i Cartografia. Seguretat també dependrà dels socialistes i el nombre d'assessors de l'equip de govern es reduirà de vuit a cinc, quatre de CiU i un del PSC, amb una remuneració d'entre 48.000 i 50.000 euros anuals.

L'Ajuntament disposarà a més d'un primer i un segon portaveu que seran designats respectivament per convergents i socialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona