Política

Miquel Buch: “El saldo positiu dels ajuntaments ajuda a reduir el dèficit de l'Estat espanyol”

El president de l'ACM explica a ‘L'Illa de Robinson' el pròxim objectiu de l'entitat: assentar unes bases per a la pròxima llei d'ajuntaments

Buch parla a l'entrevista de la iniciativa d'acollida dels refugiats i sobre el paper dels consistoris en el procés

La xarxa municipalista ha sigut un factor molt determinant per als últims aires polítics catalans, però no oblida mai quin és el seu objectiu i la seva feina. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) és una de les entitats catalanes que defensen els interessos del món local davant altres administracions.

El seu president, Miquel Buch, ha estat aquest dijous a L'Illa de Robinson d'El Punt Avui Televisió i ha explicat quin és el pròxim objectiu de l'entitat: tenir una veu pròpia per quan s'hagi de redactar una nova llei que afecta els ajuntaments. “Normalment aquestes lleis s'encomanen a les universitats o als experts, i a vegades no es compta amb els que estem dia a dia obrint la persiana”, així que “escrivim nosaltres quines són les bases, sense la voluntat d'imposar res”, ha explicat Buch .

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha fet públiques avui les dades del dèficit, que ha arribat al 5,16% del PIB, molt per sobre del 4,2% pactat amb la Comissió Europea i del 4,8% que preveia la Comissió al gener. Montoro ha decidit culpar a les comunitats autònomes, i ha dit al govern de la Generalitat que no augmenti la despesa perquè el dèficit català de l'any tancat quadruplica l'objectiu. No ha tingut cap paraula cap al món municipal, és a dir, cap a la gestió dels ajuntaments. Buch explica el perquè: “no només hem fet els deures, sinó que el saldo positiu dels ajuntaments ajuda a reduir el dèficit de l'Estat espanyol”. I la raó per la qual els ajuntaments espanyols, no només els catalans, han aconseguit eficiència és perquè “aportem sentit comú i ganes de tirar endavant l'administració i servir tan bé com podem als ciutadans”. “No tenim centenars d'assessors, i som els que fem bé les coses”, ha sentenciat el president de l'ACM .

A les entitats catalanes, des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), passant per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o la mateixa ACM, se'ls preveu un paper important en el procés català. Buch ha deixat clar que el paper que pot fer la seva entitat és “el que ens marqui el Parlament de Catalunya”. Ha apunta, a més, el que poden aportar els ajuntaments: “La permeabilitat i el coneixement del territori i l'històric”, és a dir, el precedent d'ajuntaments que van oferir espais per al 9N, per exemple .

Per veure tota l'entrevista, cliqueu aquí .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia