Política

PSOE, Podem i C's es reuneixen per negociar un acord d'investidura

Pablo Iglesias ofereix als socialistes noves “cessions”

La diputada socialista Meritxell Batet confia que Podem se sumi a l'acord assolit amb C's

Els equips negociadors de PSOE, Podem i Ciutadans (C's) es troben reunits des de dos quarts de cinc de la tarda per buscar un acord de govern. El consens entre tots tres partits es presenta, però, com a gairebé impossible per les profundes diferències entre els partits de Pablo Iglesias i Albert Rivera.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha informat aquest dijous abans de la trobada a tres que l'equip negociador que ell mateix encapçala plantejarà noves “cessions” per intentar acordar un “govern de coalició progressista” amb els socialistes al qual C's podria donar suport amb el seu vot o abstenir-se.

“Presentarem un document de cessions, perquè en política cal cedir. A més de les que hem fet, avui en proposarem més”, ha assegurat Iglesias en declaracions als mitjans al Congrés. “Tant de bo d'aquí en surti el compromís i l'acord d'explorar la via d'un govern de coalició progressista”, ha desitjat.

Sobre qüestions programàtiques, el partit ja havia admès que estava disposat a cedir rebaixant l'abast de les seves mesures en matèria de reforma fiscal, compliment del dèficit, despesa pública i reforma laboral. Així, estaria disposat a rebaixar la seva proposta d'elevar la despesa pública a canvi d'altres concessions en matèria salarial o fins i tot a admetre que només es derogui la reforma laboral del PP.

Iglesias ha anunciat ara que estan disposats a anar més enllà per convèncer el PSOE perquè accepti negociar la seva proposta d'un govern de coalició, i a Ciutadans que permeti aquesta opció, amb la seva abstenció o el seu vot afirmatiu.

En canvi, Podem no estaria disposat a acceptar l'oferta del líder socialista, Pedro Sánchez, de formar un govern tripartit entre PSOE, Podem i Ciutadans. “És impossible que Ciutadans i nosaltres estiguem dins d'un govern, és una qüestió de coherència”, ha indicat.

Per contra, Iglesias sí que veu possible posar-se d'acord amb el partit de Rivera en altres qüestions, sobretot en matèria de regeneració democràtica i reforma de la llei electoral. “En aquest marc hi pot haver acords, no per governar junts però sí per arribar a acords”, ha reconegut.

Des del PSOE, la secretària d'Estudis i Programes, Meritxell Batet, ha afirmat que el seu partit afronta la reunió amb “tota la voluntat de ser generosos” per intentar que hi hagi un acord, però també amb el “realisme de saber que és molt difícil” un pacte a tres bandes.

Batet ha admès que els tres parits estan “molt allunyats” entre ells, però ha reivindicat que això no va ser obstacle perquè PSOE i C's pactessin un document al qual confien que s'hi sumi Podem.

De la seva banda, Ciutadans ha descartat avui que el seu partit estigui disposat a “obrir en canal” l'acord de govern que va assolir amb el PSOE per poder fer lloc a altres formacions, com Podem o el PP.

El diputat de C's al congrés Juan Carlos Girauta ha negat haver dit que no es mouria “ni una coma” del seu pacte amb els socialistes i ha admès que C's pot cedir “en qualsevol detall que millori algunes de les mesures previstes”.

Només l'equip negociador de Podem està encapçalat avui pel seu líder, Pablo Iglesias. Els dels altres dos grups es mantenen inalterats: Antonio Hernando i Jordi Sevilla al capdavant de la representació del PSOE i José Manuel Villegas i Juan Carlos Girauta en la de Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries