Política

La negociació a tres entre PSOE, Podem i C's acaba sense avenços ni calendari

Ciutadans veu inassumible les propostes de Podem i culpa el partit de Pablo Iglesias de la manca d'entesa

El PSOE veu “molt difícil” però “possible” un pacte d'investidura entre les tres formacions

La reunió a tres que els representants del PSOE, Podem i Ciutadans (C's) han mantingut aquest dijous al Congrés dels Diputats ha acabat dues hores i mitja després del seu inici sense avenços ni aproximacions per a la investidura de Pedro Sánchez. Tampoc n'ha sortit cap calendari ni compromís per repetir la trobada.

La trobada, que ha aplegat fins a 18 negociadors dels tres equips en una sala de la Cambra espanyola, ha finalitzat després de dues i mitja sense ni tan sols un acord per continuar les negociacions.

Segons han explicat els representants de les formacions no s'ha plantejat la possibilitat de repetir la reunió a tres i preveuen mantenir converses telefòniques en els pròxims dies per valorar el document que el partit de Pablo Iglesias ha presentat aquest dijous. La formació morada ha posat sobre la taula 20 propostes que el seu líder ha definit com a “cessions” per afavorir un govern de coalició “progressista”.

Podem ha declinat comparèixer després de la trobada i farà una reunió de valoració amb les seves confluències demà divendres per analitzar la situació.

Sí que ho ha fet el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que ha admès que el resultat de la trobada “no és una sorpresa per a ningú”. “Ja sabíem tan C's com Podem la gran dificultat per arribar a un acord”, ha dit.

El cap dels negociadors de C's ha culpat Podem de la manca d'entesa. Segons ha explicat als mitjans, el partit d'Iglesias ha presentant les seves propostes com un document que substitueix l'acord assolit pels líders del PSOE, Pedro Sánchez, i C's, Albert Rivera, abans del primer debat d'investidura.

“La idea amb la qual hem anat a la reunió no era donar per mort l'acord entre PSOE i C's sinó veure si es pot ampliar. Podem ha dit que no ho veu així, que l'única via és un nou acord i presenten una nova proposta”, ha relatat.

Villegas ha subratllat que no poden acceptar que el seu acord amb els socialistes es quedi “en via morta” i ha defensat que tenen un compromís amb el PSOE de “mantenir vigent” el pacte d'investidura.

El dirigent de C's ha assegurat que de totes maneres el seu partit “estudiarà” les propostes de Podem i en els pròxims dies en faran una “valoració”, si bé ha remarcat que ho faran només “per respecte”.

I és que segons Villegas, la seva formació i la d'Iglesias mantenen posicions “distants” i difícilment reconciliables. En aquest sentit, ha opinat que propostes com un increment de la despesa més de 60 milions d'euros, la derogació de la LOMQE, l'increment d'impostos, la retirada de la reforma laboral o l'acceptació del dret a decidir de les nacionalitats “disten molt del programa de C's” i també del PSOE.

Malgrat el resultat de la reunió, el PSOE ha assegurat que “seguirà treballant” per intentar posar d'acord Podem i C's.

Acord “molt difícil” però “possible”

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha “agraït” a Podem i C's que s'hagin assegut per intentar assolir un acord i hagin parlat “amb sinceritat i franquesa”, però ha apuntat que la manca d'acord posa de manifest també la inviabilitat de les propostes unilaterals.

“Els que insistien en la via del 161 (PSOE i Podem) ja saben que C's no donarà suport a aquesta via, els del 130 (PSOE i C's) ja saben que tampoc és possible. Creiem que l'única via possible és la que defensem els socialistes, que és un projecte plural i de canvi”, ha dit en referència a la voluntat del PSOE d'assolir un acord amb Podem i C's alhora.

“Segueix sent molt difícil, però creiem que és possible i ens comprometem a treballar en aquest sentit”, ha dit Hernando.

Els socialistes han corroborat que mantenen vigent l'acord assolit amb C's. “Som un partit seriós”, ha sentenciat el portaveu del PSOE. Hernando també ha assegurat que els seus negociadors estudiaran a fons ara el document de Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona