Política

Hisenda diu que no exigeix retallar sinó no gastar més

Montoro assegura que està tranquil davant les mesures coercitives perquè afirma que Catalunya té marge per disposar de més diners

Replica Junqueras que no demana que es tanqui cap hospital

Cristóbal Montoro rebaixa el to amenaçador dels últims dies, però no cedeix ni un mil·límetre en el seu objectiu de forçar la Generalitat a reduir el dèficit a corre-cuita. El ministre d'Hisenda justificava ahir les mesures “coercitives” incloses en la carta que dimecres passat va rebre el vicepresident Oriol Junqueras assegurant que en cap cas se li diu que hi ha noves retallades, sinó que s'aturi la despesa i s'aprofitin els diners que, segons ell, rebrà de més l'executiu català per eixugar el dèficit. “No estem demanant a ningú que tanqui cap escola ni cap hospital”, en rèplica a les afirmacions que acabava de fer Junqueras, mentre reiterava que del que es tracta ara és de no gastar més.

En tot cas, les explicacions de Montoro durant la seva compareixença d'ahir al Congrés per explicar la situació dels comptes de l'Estat i els territoris no van convèncer cap partit de l'oposició. I, sobretot, van ser rebutjades pels grups d'ERC i DL, que li van retreure “l'espoli” fiscal de l'Estat i el fet que s'hagi obligat la Generalitat a retallar, imposant-li uns objectius de dèficit impossibles per després acusar-la de mala gestió. “Pretenen posar-nos dins un vestit quatre talles més petit, quan els territoris tenen moltes competències”, s'exclamava ahir la dirigent de Democràcia i Llibertat, Lourdes Ciuró.

“Injust i arbitrari”

En la mateixa línia, la diputada d'ERC, Ester Capella, insistia que l'ofec s'ha produït no només perquè la Generalitat no disposa dels recursos que li corresponen sinó també pel repartiment “injust i arbitrari” del dèficit entre l'Estat i els territoris; una queixa que també va compartir i expressar Josep Vendrell, d'En Comú Podem.

Montoro, en tot cas, es va desentendre de les crítiques i es va limitar a declarar-se “tranquil” davant les mesures “coercitives” imposades a Catalunya i a la resta de territoris que el 2015 van superar el límit de dèficit tot assegurant que podrà complir amb escreix les noves exigències pel fet que disposarà de més liquiditat o de menys despeses. En aquestes explicacions, i sobre la base d'un dèficit català que va xifrar en 5.000 milions d'euros, hi va encabir els 1.500 milions de menys despesa que s'hauran de restar del fons de proveïdors, com també els més de 1.862 que assegura que obtindrà de finançament addicional i encara els més de 1.000 milions que s'estalviarà dels interessos. Amb aquestes xifres, el ministre donava per fet que la Generalitat es podrà ajustar als comptes, sempre que els diners s'utilitzin per reduir el dèficit i no pas per generar noves despeses.

Precisament sobre el fons de liquiditat autonòmica (FLA), Montoro va anunciar ahir que s'aplicaran noves exigències per poder rebre la línia de crèdit estatal relacionades, sobretot, en l'àmbit de la despesa farmacèutica.

Mentrestant, i davant el clam general dels territoris per la gasiveria de l'Estat a l'hora de repartir els recursos, el titular d'Hisenda va anunciar de nou que posaran fil a l'agulla en el debat de la reforma del finançament, que ja fa més de dos anys que s'hauria d'haver resolt amb l'aprovació d'un nou model durant el mandat de Rajoy. Està pendent des de l'1 de gener del 2014. De moment, però, es va limitar a avançar que avui proposarà al Consell de Ministres que es posi en marxa un comitè d'experts perquè comenci a discutir les possibles modificacions del sistema. Així, tot i estar en funcions i davant la incertesa política espanyola, Montoro justificava que es posi en marxa aquest equip adduint que dirigents territorials li han reclamat que s'aprofiti aquest període de menor activitat per avançar en el disseny del nou model.

El ministre en funcions també va anunciar que, un cop tingui damunt la taula els nous plans d'ajust dels diferents territoris –d'aquí a dues setmanes–, té previst convocar una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

No estem demanant reduccions de despesa, el que diem és que els nous recursos s'utilitzin per finançar la despesa que ja tenen
Comprenc que periodísticament tingui interès, però no es preocupin [als periodistes]; estic segur que tots els territoris compliran [els requisits imposats per Hisenda]
Hem de deixar que passin aquestes dues primeres setmanes perquè es compleixin els requeriments, i examinar-los i valorar-los, i a partir d'aquí convocarem el Consell de Política Fiscal i Financera
Confio que la sentència del Suprem que anul·la el dèficit del 2013 no tingui conseqüències pràctiques i sigui només un advertiment

Prometen previsions “realistes”

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, va assegurar ahir que el govern espanyol remetrà a Brussel·les unes noves previsions macroeconòmiques “realistes” i “acordades” amb la Comissió Europea per aquest any 2016. De Guindos va afirmar que l'estimació del dèficit per aquest any i els vinents prendrà com a punt de partida el tancament superior al 5 per cent del 2015.

Subratllant el possible cantó positiu, el ministre en funcions va dir que, en qualsevol cas, les estimacions que s'enviaran a Brussel·les posaran de manifest que el diferencial de creixement positiu d'Espanya respecte a la zona euro s'ampliarà. “Aquest millor comportament (respecte a l'Eurozona) s'incrementa i cada vegada és més intens”, va apuntar. De Guindos va recordar que Espanya va registrar en el primer trimestre un creixement “fort” del 0,7%, més del doble que la zona euro, encara que va admetre que és “lleugerament més feble” que en l'última part de l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona