Política

Els territoris es revolten contra els plans de Montoro

Les comunitats coincideixen a criticar les peticions d'Hisenda

Asseguren que no aplicaran cap més retallada

La resposta dels territoris a la carta que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va enviar dimecres a dotze autonomies no s'ha fet esperar. El missatge del titular d'Hisenda, que carregava contra les comunitats autònomes que no han complert l'objectiu de dèficit, ha provocat la revolta de la gran majoria d'aquestes. Els territoris que han expressat la seva indignació són, a més de Catalunya, el País Valencià, Madrid, Castella i Lleó, Andalusia, Extremadura, Cantàbria, Balears, Aragó i Astúries. Així, la resposta coincident va ser llançar un clar missatge al govern espanyol: no hi haurà més retallades. En aquest sentit, diverses autonomies van assegurar que la despesa en polítiques socials no es reduirà, tot i la missiva del ministre.

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz (PSOE), va acusar Montoro de voler “intimidar les comunitats autònomes” per culpa d'un ultimàtum arribat des de Brussel·les. Díaz també va recalcar que el govern de Rajoy està “ja en campanya”, fent referència a la possibilitat que es tornin a convocar eleccions generals. En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra (Compromís), va demanar al ministre que “deixés d'amenaçar i castigar els valencians” i li va recordar que és titular d'un govern en funcions. El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla (PRC), va demanar a la resta de dirigents territorials l'articulació d'un front comú per rebutjar els requeriments de Montoro i va deixar clar que a la seva comunitat “no es retallarà ni un euro més”. Més prudent va ser la reacció del govern de la comunitat de Madrid, en mans del PP, que es va limitar a dir que estudiaria la carta en profunditat. No es va cohibir tant el govern popular de Castella i Lleó, que mitjançant la seva presidenta, Rosa Valdeón, va criticar que el Ministeri d'Hisenda culpés les autonomies de l'incompliment del dèficit. Catalina Cladera, consellera d'Hisenda de les Balears, per la seva banda, va qualificar d'“atac” la carta de Montoro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona