Política

Puigdemont apel·la a un front comú contra Montoro

El president acusa l'Estat “d'asfixiar” la Generalitat amb l'objectiu de dèficit

L'ultimàtum que el ministre d'Hisenda en funcions del govern espanyol, Cristóbal Montoro, va enviar dimecres a la Generalitat de Catalunya i a onze autonomies més en forma de carta anunciant mesures coercitives si en el termini de 15 dies els governs dels territoris no presenten un pla econòmic i financer que garanteixi el compliment del sostre de dèficit d'aquest any –fixat en el 0,3%– va provocar ahir la resposta del president de la Generalitat. Carles Puigdemont va afirmar haver-se posat en contacte amb els presidents autonòmics del País Valencià, les Illes Balears, Aragó, Andalusia i Extremadura per plantar cara a les pretensions de l'executiu estatal.

En declaracions fetes durant la clausura del congrés de la UGT de Catalunya celebrat a Terrassa, Puigdemont va acusar Montoro d'“asfixiar” la Generalitat de Catalunya amb una mesura que va qualificar “d'injusta i inacceptable”. “Totes les mesures de recuperació estan en risc i això té un nom, que és el de Montoro”, afirmava Puigdemont, tot alertant que les exigències del govern espanyol també poden perjudicar “la potencialitat del creixement de les empreses i l'assoliment dels drets dels treballadors”. Pel president, Montoro és el responsable de l'ofec, potser irremeiable, de les comunitats, i va admetre un “conflicte obert” amb el govern del PP.

La carta del Ministeri d'Hisenda també va provocar ahir la reacció de la vicepresidenta del País Valencià, Mònica Oltra, que va anunciar que la Generalitat Valenciana també està en contacte amb altres comunitats autònomes per teixir un front comú contra les exigències de Montoro i “establir les bases” per preparar una nova proposta de model de finançament “que reparteixi millor els recursos”, tot avançant que l'executiu valencià “no podrà complir el dèficit” fixat.

El conflicte institucional provocat per les exigències del govern espanyol amb el dèficit dels territoris, també va arribar ahir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, des d'on la vicepresidenta en funcions del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va respondre a les pretensions de Puigdemont de liderar un front comú contrari a les exigències de Montoro afirmant que “no és una opció” incomplir els objectius fixats. “Hi estem obligats per una recomanació europea”, va afirmar. La vicepresidenta, però, sí que va rebaixar el to del ministre Montoro, que va culpar els territoris de l'incompliment del dèficit públic estatal del 2015, tot assegurant “diàleg” amb les comunitats autònomes que van incomplir l'objectiu de dèficit. “Procurarem fer-ho amb el màxim diàleg amb cadascuna de les comunitats afectades i veient la particular situació en què estan”, va assegurar. Sáenz de Santamaría, però, en línia amb l'argumentari del govern espanyol, va assegurar que el nou sostre de dèficit fixat “no exigeix més ajustos”, sinó que no es gasti “per sobre d'allò ja previst”.

LA FRASE

Totes les mesures de recuperació estan en risc i això té un nom, que és el de Montoro
Carles Puigdemont
president de la generalitat de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona