Política

El PSC ja pensa en primàries per triar el candidat del juny

El secretariat analitza el calendari perquè militants i simpatitzants triïn el nou cap de llista al maig

Escarp demana que es voti el PSC per treure Rajoy de La Moncloa, ja que Iglesias “no és de fiar”

Es resistien a parlar-ne fins que no s'esgotés la legislatura espanyola, però finalment ahir els membres del secretariat del PSC ja van posar sobre la taula el calendari per assenyalar en vermell les dates més favorables per fer primàries i escollir el pròxim cap de llista a les eleccions al Congrés dels Diputats.

La possibilitat cada cop més real de noves eleccions al juny i l'anunci que l'exsenador Carles Martí està disposat a presentar-se com a candidat a les primàries si Carme Chacón decideix repetir com a cap de llista del PSC han obligat el partit a escalfar motors i prémer el botó de la maquinària electoral.

La primera constatació que van fer ahir els membres del secretariat és que no hi ha prou temps per organitzar un procés de primàries obert a tota la ciutadania, per la qual cosa ahir es va aprovar aplicar els estatuts del partit i optar per una segona via més limitada: una votació dirigida únicament a militants i simpatitzants. I en vermell, van assenyalar les dates més possibles: el cap de setmana del 14 i 15 de maig. Després vindrà l'elaboració de la llista definitiva i el registre de la candidatura al més aviat possible.

Així ho confirmava la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, en acabar la reunió del secretariat. La dirigent, però, no va voler valorar la possibilitat que un sector del partit presenti un candidat a les primàries si l'actual diputada Carme Chacón repeteix com a cap de llista. Aquest sector, liderat per l'exsenador Carles Martí, no veu amb bons ulls que l'exministra de Defensa de Zapatero torni a encapçalar la llista després d'uns resultats decebedors el 20-D. Escarp recordava, però, que Chacón va recollir els avals necessaris amb “escreix” i va ser la persona que els militants socialistes van triar, finalment, com a candidata. En aquest sentit, la secretària d'organització va fer una crida a la “democràcia” i a la “participació” dels militants en aquesta nova etapa que s'obre per als socialistes catalans si finalment hi ha més d'un candidat a liderar la llista del partit en les eleccions al Congrés dels Diputats. També s'havia assenyalat la possibilitat que fos la número dos a Madrid, Meritxell Batet, qui es presentés a les primàries. D'altra banda, Chacón encara no ha confirmat si es tornarà a presentar.

Juntament amb la tria del candidat, el partit també afronta una campanya electoral complexa després del fracàs de les negociacions amb Ciutadans per formar govern. Escarp ja va assenyalar que la voluntat d'un canvi en el govern espanyol protagonitzat per Pedro Sánchez focalitzarà la campanya dels socialistes i que, d'acord amb els resultats de les negociacions, també es vol deixar clar que Pablo Iglesias “no és de fiar”. Per aquest motiu, la campanya estarà enfocada a demanar el vot útil per al PSC per poder treure Rajoy de La Moncloa. Mentrestant, els dards a Ciutadans seran escassos.

I mentre el PP i Podem s'erigeixen en els principals adversaris del PSC i del PSOE, el partit també es prepara per a un debat congressual al mes d'octubre, sempre que s'hagi posat fi a les cites electorals, tal com sempre ha defensat el primer secretari del partit, Miquel Iceta, que ja ha avançat que vol repetir com a primer secretari.

LES FRASES

Les eleccions semblen inevitables i des d'aquí apostem per un govern del canvi que reverteixi la política de retallades de Rajoy
Hem vist que no podem confiar en Iglesias i, per tant, hem de demanar el màxim suport de la ciutadania
Volem un debat obert i valent en el congrés que el PSC farà a l'octubre
Assumpta Escarp
secretària d'organització del psc

Parlon aposta per un lideratge bicèfal al PSC

Afrontar una nova campanya electoral no serà l'únic trasbals d'aquest any per al PSC. El congrés que la formació té previst dur a terme a l'octubre també pot comportar més d'un maldecap si finalment la primera secretària és cobejada per més d'un militant. A la voluntat d'Iceta de repetir al capdavant del partit, també s'hi ha afegit la de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que ahir va apostar públicament, en una entrevista a El País, per un lideratge bicèfal en què tant ella com Iceta s'haurien de repartir la candidatura a la presidència de la Generalitat o bé la direcció del partit. Escarp va destacar que “són molts els canvis que ha d'afrontar” el PSC en el seu congrés, com per exemple qüestions transcendentals com les noves formes d'organització i el paper del socialisme en el segle XXI. “Cal un congrés obert i valent”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES