Política

Les entitats lamenten la falta de concreció de la cimera social

Els promotors de la ILP d'emergència habitacional valoren el compromís de govern i ajuntaments amb el dret de l'habitatge

Tot i concedir un vot de confiança per l'anunci de començar a treballar en una nova normativa que continuï defensant el dret de l'habitatge i de no patir pobresa energètica –per substituir les parts de la llei 24/2015 que el PP ha impugnat–, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va lamentar ahir que la cimera social convocada pel president Puigdemont no acabés amb compromisos més concrets per evitar l'onada de desnonaments que hi pot haver a causa de la descobertura legal. “Més que cimeres i grans declaracions, necessitem accions concretes”, va reiterar el portaveu de la PAH, Carlos Macías.

La visualització d'un front comú entre Generalitat, ajuntaments i tot tipus d'entitats socials va convèncer les promotores de la ILP que es va convertir en la llei de l'emergència habitacional i contra la pobresa energètica, que són la PAH, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC, però van lamentar sortir sense el calendari i els terminis acordats que proposaven en el seu full de ruta. Un dels aspectes que van tornar a posar en relleu és la necessitat de pressionar perquè les companyies energètiques assumeixin el fons solidari per a les famílies que no poden pagar els rebuts d'aigua, llum i gas.

Altres punts que insisteixen que, si hi ha voluntat, el govern pot tirar endavant són les sancions a les entitats bancàries que tenen pisos buits i l'augment de pressupost públic per ajudar a pagar lloguers i impedir desnonaments.

‘‘Emergència social''

En la mateix línia, el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va parlar de situació d'“emergència social” i va advertir que sense cobertura legal torna el risc d'increment de desnonaments. Les entitats, segons Illa, estaran alerta fins al punt que auditaran si el sistema social del país empitjora. Pensant amb visió de futur, va reclamar un nou pacte nacional de l'habitatge. Amb referència a la fusió de la taula de pobresa energètica i la d'habitatge –que feia més d'un any que no es convocaven–, Illa va demanar la implicació de les entitats financeres i empreses subministradores. Dos actors clau en la situació d'emergència social que, precisament, no eren ahir a la cimera.

LA XIFRA

43
desnonaments
al dia hi ha a Catalunya, i es calcula que les entitats financeres tenen uns 47.000 pisos buits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia