Política

política catalana

territori

El PSC se suma al tràmit a favor de la vegueria del Penedès

Entraran al registre del Parlament la proposició per modificar la llei aprovada el juliol del 2010

Els socialistes demanen que sigui una estructura pràctica i que estigui al servei del ciutadà

El PSC del Baix Penedès, l'Anoia i la Federació de l'Alt Penedès-Garraf, van decidir ahir a la tarda sumar-se a la iniciativa parlamentària que aquest migdia entraran juntament amb Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, al registre del Parlament per demanar la modificació de la llei de vegueries del 27 de juliol del 2010. L'objectiu és que la llei inclogui la vegueria del Penedès en la futura reordenació territorial de Catalunya, amb un clar component pràctic i de servei als ciutadans.

Els socialistes s'afegeixen a aquesta demanda perquè entenen que hi ha una majoria social a favor de la nova divisió territorial que trencaria amb els límits provincials imposats durant l'etapa franquista i permetria recuperar un espai natural i històric de relació i treball municipal. Si la Mancomunitat Penedès-Garraf ja fa anys que funciona com una estructura de servei als ciutadans de l'Alt Penedès i el Garraf, i aquestes dues comarques ja treballen conjuntament amb el Baix Penedès en la redacció del nou pla estratègic de la zona, i amb l'Anoia en el desenvolupament de plans d'ocupació i de serveis socials, el PSC entén que la vegueria podria ser l'expressió més clara per apropar l'administració als ciutadans.

El més important, tal com va explicar ahir el regidor socialista del Vendrell Kenneth Martínez, “és que un cop s'hagi aprovat la modificació de la llei dins d'aquest 2016, la Generalitat trobi la fórmula per desenvolupar-la, dotant els territoris de les eines que necessiten”.

Precisament, fa uns dies el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, es va mostrar partidari de nomenar el delegat territorial del Penedès tan aviat com sigui possible i obrir el procés de descentralització amb la celeritat que marquin els diferents departaments.

Des del PSC, però, entenen que mentre no es despleguin totes les eines que el futur Penedès tindrà al seu abast s'han d'aprofitar les plataformes que ja existeixen i no descarten l'aprofitament dels consells d'alcaldes on poder debatre i impulsar conjuntament projectes estratègics per a la zona.

El regidor del PSC a Vilafranca del Penedès Francisco Romero es va mostrar satisfet al final de la reunió, tot i que va recordar que encara hi ha molta feina per fer per resoldre les incerteses que hi ha darrere d'aquesta llei (el finançament, el futur de la resta d'administracions o el contingut en serveis). El regidor d'Igualada Jordi Riba considera que ha estat molt positiu el fet que el grup parlamentari i la direcció del partit hagin apostat per fer una reunió conjunta amb els representants de les quatre comarques. Segons Riba, ha estat precisament aquest debat sincer i compromès dels representants municipals el que ha permès fer el pas de la posició final dels socialistes.

El PSC s'havia mostrat històricament en contra de la vegueria del Penedès a les comarques del Garraf i l'Alt Penedès, però amb els anys ha anat flexibilitzant la seva actitud fins que ahir va defensar la modificació de la llei amb la voluntat municipalista que sempre ha tingut el partit dels socialistes. Malgrat tot, algunes veus del PSC lamentaven la gesticulació excessiva d'altres partits en el procés per arribar a la proposició que avui entraran al registre del Parlament.

LA XIFRA

100.000
Habitants
de mitjana és el que té cada una de les quatre comarques que volen integrar la vegueria del Penedès.

LA FRASE

És important que el govern desenvolupi la nova ordenació territorial pel Penedès i la resta del país
Kenneth Martínez
tinent d'alcalde del vendrell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona