Política

Cinc escenaris de futur

Què passarà amb el primer ministre, David Cameron, si guanya el ‘Brexit'? Què faran els escocesos si queden fora de la UE?

Plantegem cinc escenaris sobre el que pot succeir si hi ha victòria dels contraris a la UE

Una sortida del Regne Unit d'Europa provocaria un sisme al país i a la UE. Aquests són cinc dels escenaris possibles:

Partit conservador

Malgrat que el mateix David Cameron assegura que mantindrà el càrrec sigui quin sigui el resultat, “no s'hi quedarà ni trenta segons”, segons Kenneth Clarke, dirigent del partit conservador, que resumeix així el pensament general. Cameron, que ha fet campanya a favor de restar a la UE, difícilment podrà defensar la seva continuïtat. Això implicarà que els tories hauran d'escollir un successor. L'exalcalde Londres, Boris Johnson, favorable al Brexit seria el més ben situat per succeir-lo.

Escòcia i Irlanda
del Nord

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, no s'ha estat de dir que, si guanya el Brexit, Escòcia, tradicionalment pro Unió Europea, tornarà a iniciar els tràmits per fer un altre referèndum d'independència. Faltaria veure si el sí aconseguiria ara la majoria. Pel que fa a Irlanda del Nord, un Brexit l'aïllaria de la República d'Irlanda, la qual cosa provocaria tensions segures en una nació amb equilibris precaris.

Mercats financers

El xoc sobre els mercats financers serà immediat si guanya el Brexit. Tots els escenaris previstos pinten bastos almenys durant dos anys. Un estudi del banc HSBC preveu una caiguda de la lliura del 15% al 20%, una inflació del 5% i una caiguda del creixement de l'1 a l'1,5%. La City perdrà el seu passaport europeu i algunes societats ja han anunciat que traslladaran personal a Frankfurt.

Negociacions

Si hi ha Brexit, s'iniciaran negociacions amb la UE, amb una durada màxima de dos anys. Durant aquests dos anys res no canviaria. A partir d'aquí, hi ha múltiples escenaris, però el més probable, a causa de l'interès mutu, és que s'acordi l'accés britànic al mercat únic amb condicions.

Immigració

La idea dels partidaris del Brexit és implementar un sistema restrictiu d'entrada d'immigrants que prioritza les competències i qualificacions dels candidats, similar al que ja s'aplica amb èxit a Austràlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona