Política

La decisió està presa

Massiva afluència dels britànics a les urnes per avalar o no la seva continuïtat dins de la UE

L'opció de la permanència s'hauria imposat al ‘Brexit' amb el 52%-48% dels vots, segons Sky News

Els britànics han dictat ja el seu veredicte. Ahir, malgrat les pluges torrencials en punts de Londres i del sud-est d'Anglaterra, es van registrar llargues cues als centres de votació per decidir si continuen formant part de la Unió Europea (UE) o si en surten, en un referèndum que ha dividit el país i que observen amb angoixa els mercats financers i governs d'arreu del món. La participació hauria arribat al 83,7%, segons la cadena de televisió Sky News.

Els sondejos reflectien un resultat molt ajustat entre els dos bàndols, tot i que l'única enquesta a peu d'urna difosa ahir al tancament dels col·legis –de l'empresa YouGov per a Sky News– concedia la victòria al Remain (permanència) amb un 52%-48% dels vots. Els col·legis electorals van estar oberts durant quinze hores i el recompte es va allargar durant tota la nit. El primer ministre, David Cameron, ha d'anunciar a primera hora d'aquest matí els resultats definitius de la consulta.

Va ser, precisament, l'actual premier el que va convocar el referèndum –sota la pressió de l'ala euroescèptica del seu Partit Conservador i de l'avenç del partit xenòfob i antieuropeu UKIP–, amb l'esperança de posar fi a dècades de debat sobre les relacions de la Gran Bretanya amb la resta del continent.

Els defensors del Leave (marxar) asseguren que l'economia britànica es beneficiaria de la seva sortida de la UE. Per contra, Cameron adverteix que el Brexit provocaria el caos financer i empobriria el país. El primer ministre va votar d'hora, acompanyat de la seva dona, Samantha, i després de penjar un missatge al Twitter: “Vota per la permanència, perquè els nostres fills i néts tinguin un futur més brillant.” També ho va fer el líder laborista, Jeremy Corbyn, al barri londinenc d'Islington. A l'altre cantó, el cas més visible del Leave, l'exalcalde de Londres Boris Johnson, animava els seus seguidors a participar en la consulta, que és “l'última oportunitat per arreglar això”.

Aquest és només el tercer referèndum de la història del Regne Unit. El primer, celebrat el 1975, també plantejava la continuïtat del país a la CEE, l'antecedent de l'actual Unió Europea. La campanya de la consulta d'ahir s'ha allargat durant quatre mesos, s'ha centrat bàsicament en la immigració i l'economia i ha quedat marcada pel tràgic assassinat de la diputada laborista Jo Cox el 16 de juny passat.

Per la seva banda, la premsa britànica destacava ahir el caràcter històric de la votació –“El dia de la independència”, titulava el tabloide The Sun (pro Brexit)– i la incertesa sobre el desenllaç.

A l'espera dels resultats, les borses europees van experimentar ahir una pujada i la lliura esterlina es va apreciar en relació amb el dòlar, un reflex del sentiment barrejat de confiança i prudència dels mercats respecte a una victòria del Remain. Les cases d'apostes auguraven també un triomf de l'opció de permanència, amb un 81% de probabilitats.

Una altra prova de la transcendència de la votació és la intervenció de tots els dirigents europeus per retenir els britànics, conscients que la sortida de Londres posa en risc la mateixa continuïtat de la UE. Un hipotètic triomf del Brexit tindria conseqüències immediates per al país –forta sacsejada dels mercats i una caiguda probable de la lliura esterlina– i també a llarg termini, segons han advertit totes les grans institucions financeres internacionals. La sortida provocaria també la marxa de Cameron, el promotor de la consulta, i un revifament de la qüestió territorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona