Política

L'hora del futur urbanístic

L'antic barri industrial viurà un procés participatiu per definir el seu futur

Els resultats de l'aposta pel tèxtil i la pell han estat uns augments d'ocupació discrets

El consistori encara deu 41 milions d'euros

L'Ajuntament encara acumula més de 40 milions d'euros de deute
Es manté l'aposta d'esdeveniments com a tractors econòmics

El disseny del barri del Rec plantejat en el pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) frustrat el 2011 va costar el govern a l'Entesa per Igualada (PSC i ICV). Amb un terme municipal pràcticament exhaurit, les úniques possibilitats de creixement d'Igualada requereixen redefinir un barri que ocupa tota la seva façana sud i en què predominen edificis industrials en desús.

El govern de Marc Castells (CiU) no pensa córrer els mateixos riscos i ha plantejat un procés participatiu específic i un concurs de projectes per definir el futur del barri. Durant la primavera del 2017 s'escolliran les propostes guanyadores i, segons el govern municipal, aquest seria el punt de partida per elaborar el nou POUM en aquest mateix mandat. Els terminis, però, ja no donen gaire marge.

Inversions, tot i el deute

Durant el període 2011-2015, amb el necessari suport d'ERC, el govern de Marc Castells va esmerçar els esforços a posar remei a la situació financera de l'Ajuntament, amb prop de 60 milions d'euros de deute. Cinc anys després, el govern recupera un cert afany inversor tot i l'enorme deute que encara té, de 41 milions d'euros.

Aquest 2016 Igualada podrà emprendre projectes com ara el parc de l'Avinguda Catalunya i un pla integral de millora dels equipaments esportius de la ciutat, molts, amb més de 30 anys de vida. Enguany també s'enllestirà el conjunt de camins per al lleure que envolten la ciutat, coneguts com Anella Verda. Abans de Nadal el consistori finançarà la posada en marxa d'una sala de cinema al recinte de l'Ateneu Igualadí. La inversió, d'uns 250.000 euros, es justifica pel seu efecte dinamitzador del comerç.

Aposta pel tèxtil i la pell

Un gran eix del govern d'Igualada és recuperar l'activitat econòmica, especialment del comerç i les indústries tradicionals de la ciutat, com el tèxtil i la pell. En l'àmbit comercial, la filosofia és l'organització o suport de grans esdeveniments que atreguin visitants a la ciutat. El govern defensa que l'estratègia ha portat implantacions comercials noves a la ciutat, però els grups de l'oposició com la CUP i Decidim Igualada consideren que és un model que incentiva la precarietat laboral i que té un retorn discutible per a la ciutat.

En l'àmbit industrial, l'Ajuntament va impulsar una planta de prototipatge per augmentar la capacitat dels productors tèxtils de la zona. En termes d'ocupació, l'any passat el projecte va quedar amb “el manteniment o creació” d'uns 35 llocs de treball, segons el gerent de la patronal Fagepi, David Garcia. El mateix 2015, 40 treballadors es van quedar a l'atur per tancaments i ajustos coneguts en empreses rellevants del sector. Aquest 2016 l'Ajuntament invertirà 225.000 euros a adequar una antiga fàbrica com a espai de referència del sector tèxtil.

És la mateixa operació que l'Ajuntament ha culminat recentment amb la remodelació de l'antiga Adoberia Bella com a seu del clúster de la pell. La capital de l'Anoia també ha perfilat un nou espai per poder-hi atraure empreses de marroquineria i per poder-hi traslladar les adoberies que marxin del barri del Rec. Tot i que el govern havia anunciat un procediment urbanístic “exprés” al novembre del 2014, la zona no té ni pla urbanístic ni es coneixen perspectives de trasllats o noves implantacions.

L'aposta pel coneixement comença a donar fruits, amb l'atracció de nous estudis al campus universitari de la ciutat i una creixent activitat a l'hospital simulat 4D Health.

En aquest mandat una de les primeres i controvertides decisions del govern ha estat eliminar l'Institut Municipal de Cultura i el Patronat Municipal d'Esports. Darrere l'argument de racionalització, l'oposició hi veu l'eliminació d'espais de debat i participació ciutadana.

Marc Castells (CiU) Va revalidar l'alcaldia aconseguint la majoria absoluta.
EL CONSISTORI

Majoria absoluta i sociovergència

El millor resultat de CiU en unes eleccions municipals a Igualada en tres dècades va donar la majoria absoluta a Marc Castells. Això va fer innecessari el suport d'ERC, que havia estat el seu soci de govern durant l'anterior mandat. La renovació a les files republicanes ha comportat, a més, un especial distanciament entre totes dues forces.

Un gest molt hàbil del govern convergent ha estat fitxar l'exregidor republicà de l'anterior mandat, Joan Torras, com a president del Consell del Bon Govern. Més enllà del gest, però, aquest òrgan creat per vetllar per la transparència i la gestió municipal ha despertat més dubtes que esperances, atès que la majoria de membres són regidors o exregidors de CiU.

Els Socialistes d'Igualada (PSC) van donar suport als pressupostos d'enguany a canvi de la inclusió de mesures com inversions als barris o beques d'ajuda per cursar estudis superiors. Els socialistes van defensar l'acord com un exercici de responsabilitat i un mecanisme per aconseguir materialitzar propostes del seu programa electoral, i l'alcalde va assegurar, en el ple de pressupostos, que les aportacions milloraven el pressupost. La resta de l'oposició acusa el PSC d'haver renunciat a ser una alternativa de govern.

La gestió del complex esportiu Infinit –amb sanció als adjudicataris per incompliments en el contracte–, l'estat dels barris i una zona de lleure per a gossos han centrat alguns dels principals debats municipals. El debat de les mesures socials, imprescindibles en una ciutat amb prop de 3.000 desocupats, també ha estat recurrent.

les claus

LA NETEJA VIÀRIA

Les deficiències del servei de la Societat Mediambiental d'Igualada –empresa que gestiona la neteja viària i la recollida d'escombraries participada per FCC i el mateix Ajuntament– s'afronten amb inspeccions i alguna sanció. Una vaga finalment desconvocada i l'acomiadament del president del comitè d'empresa també mantenen un focus de conflictivitat laboral.

POUM

El procés per elaborar un POUM nou que substitueixi el pla del 1986 començarà, segons el govern, quan acabi el procés participatiu del Rec que ha de culminar a la primavera del 2017.

SERVEI D'AIGUA

L'Ajuntament d'Igualada ha començat a treballar en una diagnosi sobre el servei de subministrament d'aigua, que està en mans d'Aigua de Rigat (Grup Agbar), però sense cap mena de concessió regularitzada. La plataforma Aigua és Vida, amb els grups municipals d'esquerres de l'Ajuntament, van posar sobre la taula la situació al desembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia