Política

Rajoy parlarà primer amb el PSOE per intentar acordar “una fórmula de govern”

El candidat del PP aposta de manera prioritària per la gran coalició amb els socialistes

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha subratllat aquest dilluns que intentarà “arbitrar una fórmula de govern” i no només assegurar-se la investidura, perquè creu que es necessita “un mínim d'entesa” per governar, i parlarà primer amb el PSOE.

En una entrevista a la COPE, Rajoy, que ha apostat de manera prioritària per la gran coalició, ha assenyalat que no descarta “absolutament res” per la seva investidura, tampoc un pacte amb Ciutadans, PNB i Coalició Canària –que el deixaria a un escó de la majoria absoluta. Però “en temes fonamentals necessitem al PSOE”, ha advertit.

Ha mostrat la seva disposició a cridar als altres partits, començant pels socialistes, i ha insistit que intentarà “una fórmula de govern” que garanteixi, per exemple, l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve, altres lleis pendents i atendre els compromisos i reptes europeus com els derivat del brexit.

“Per això es necessita un mínim d'enteniment en quatre o cinc assumptes i faré tot el que estigui a les meves mans per aconseguir-ho. Parlaré amb totes les forces polítiques, el primer amb el PSOE”, ha reiterat.

No ha fet cap comentari sobre la gran coalició a Pedro Sánchez durant la conversa telefònica que ahir a la nit va mantenir amb ell després de rebre la trucada del líder socialista per felicitar-lo. Si li va transmetre el seu desig de reunir-se amb ell aviat i Sánchez li va comentar que estava d'acord en concretar aquesta cita.

També ha comentat que va rebre la felicitació del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i del president de Ciutadans, Albert Rivera, encara que en ambdós casos via missatge.

Rajoy ha recordat que el dia 19 de juliol es constituirà el Parlament de la XII Legislatura i ha considerat que per d'aquí a un mes hauria d'haver “un acord de mínims” que facilités les coses al rei en les consultes que mantindrà amb els representants dels diversos partits per proposar un candidat a la investidura.

Per al president en funcions, el poble espanyol “ha encertat” en triar com a primera i segona força als dos grans partits del país que han “protagonitzat” la seva transformació dels últims quaranta anys. “Donar per morts a aquests dos partits no sembla el més raonable”, ha subratllat el líder del PP

Respecte al resultat de Units Podem, ha assenyalat que els ciutadans han pogut valorar la gestió d'aquesta formació en alguns ajuntaments: “una cosa és predicar i una altra donar blat”. En aquest sentit, creu que les receptes de Podem no serveixen a l'Europa actual.

Pel que fa a una hipotètica reforma de la Constitució, ha tornat a dir que ell està disposat a parlar sobre propostes concretes en les que es determinin clarament els objectius.

Rajoy, que ha mostrat la seva satisfacció i la del PP pels resultats aconseguits ahir, ha destacat especialment els aconseguits a Andalusia, la Comunitat Valenciana i Galícia.

“A Andalusia hi ha hagut un magnífic resultat, la nostra gent ha donat la batalla i hem guanyat al PSOE; a València, el partit comença a prendre el pols, i estic molt content amb Galícia, és la meva terra i treure dos escons més dels que teníem vol dir que la gent s'ha esforçat “, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell