Política

A l'última milla de la fita

Carles Puigdemont assegura, durant un acte amb Lluís Llach, que la independència “és a tocar” i que l'últim repte passa per superar el 50 per cent

Albira “un nou cicle” després de la qüestió de confiança i reivindica el full de ruta

Amb una qüestió de confiança a l'horitzó i un context polític més agitat que mai, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es disposava ahir a repassar la situació política i social del país. Ho feia acompanyat del diputat de JxSí al Parlament, Lluís Llach, en una conversar organitzada per Vilaweb a Barcelona. Amb els resultats de les eleccions espanyoles encara calents, i la recent destitució del director de l'Oficina Antifrau, Daniel De Alfonso, arran de la conxorxa que va preparar amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per damnificar el procés sobiranista, l'anàlisi encarregada a Puigdemont i Llach no era fàcil.

Tant el diputat com el president no van trigar massa a trobar innumerables motius per marxar d'un Estat espanyol impregnat de “corrupció democràtica”. Des de la impunitat del ministre de l'Interior, fins als resultats del 26-J, passant per l'al·lèrgia dels dirigents espanyols a consultar el poble o la discutible separació de poders de l'Estat. “Aznar va fer una mena de cop d'Estat jurídic i encara en fan bandera”, va etzibar Lluís Llach, mentre Puigdemont destacava la “manca d'alternatives” a l'Estat espanyol. “Si tenien alguna esperança, l'han abandonat”, afirmava el president referint-se a la victòria del PP de diumenge. Paradoxalment, el col·lapse espanyol sembla crear fruits a Catalunya. El periodista Vicent Partal –moderador de la xerrada– els instava a respondre una premissa clara. “No creieu que això s'ha posat bé?”, i la conclusió també era clara: sí. “Des de fa dues setmanes la gent ja no pregunta sobre els divuit mesos”, ironitzava Llach, que instava el govern a “no ser immobilista” davant “l'allau de moviments que s'estan creant”. “Si s'ha de fer alguna maniobra, cal fer-la”, hi afegia. Els resultats del Brexit a Escòcia també s'erigien en la conversa com un imput positiu. “Sabem que la posició d'Europa està canviant”, afirmava Puigdemont.

El projecte independentista continua endavant, i el president considera “perfectament assolible” el termini de divuit mesos. L'obra del govern, però, té una prova de foc amb la qüestió de confiança del setembre. Com a “resposta democràtica a la constatació que el govern ha quedat en minoria”, Puigdemont albirava “un nou cicle” després de la moció i demanava “tenir una actitud de país independent”. Al seu torn, Llach afalagava el “gest republicà” del president. “Aquell dia el reflex del president va donar molta dignitat al Parlament”, afirmava el cantautor empordanès, i hi afegia que “li consta” que la CUP està treballant profundament en la qüestió i que, de la moció de confiança “se'n sortira millor que com es va començar”. Per sobre de tot, a la xerrada s'hi respirava optimisme. Optimisme d'estar portant el país “a les portes de la independència” i de trobar-nos, segons el president, “a l'última milla” del camí. Això sí, la més difícil de totes perquè queda una pantalla per assolir que passa per “superar el 50 per cent” dels suports. La convocatòria d'un referèndum en podria ser la solució, però segons el president només si és per “enriquir” un full de ruta al qual el govern no renunciarà. Com a colofó, Llach llançava una anècdota de diputat: “És la primera vegada que tinc una feina fixa”, afirmava Llach, tot confessant que va ser Puigdemont qui “l'ajudava” durant la campanya electoral.

400
persones
van omplir ahir l'auditori ONCE de Barcelona, durant la xerrada organitzada per Vilaweb.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona