Política

La nova CDC vol construir “un estat independent”

El document fundacional del partit que substituirà Convergència recull explícitament la voluntat d'independència

Els associats de la nova formació n'escolliran el nom divendres en primer lloc

El nou partit que substituirà Convergència a partir de divendres vinent declara, en la proposta de bases fundacionals que posarà a aprovació del seu primer congrés, que la Catalunya que imagina i vol construir “és un estat independent, amb la mateixa sobirania que les nacions de la Unió Europea, que es doti d'una constitució”. La nova CDC deixarà escrit, doncs, que és un partit independentista –sense descriure's amb aquest adjectiu– en el seu moment fundacional. “Una nació catalana amb estat propi”, insisteix. El document posa un èmfasi especial en el dret a decidir i promet treballar en la consecució dels objectius “de plenitud nacional”. “Una part important dels catalans considera que la creació d'un estat independent és l'instrument necessari (...) L'estat català ha de néixer de la voluntat majoritària”, conclou.

El document es debatrà dissabte vinent al Fòrum de Barcelona. Hi haurà ruptura i encadenament alhora entre Convergència i la nova formació, els militants de la qual, que es faran anomenar associats, escolliran primer de tot com es dirà el partit que naixerà en el congrés. De fet, seran dos congressos: els militants convergents celebraran el 18è i últim com a CDC divendres a la tarda i els associats obriran el primer del nou partit al vespre. Tots dos, amb una pausa d'una hora i mitja entremig, al mateix Fòrum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, clourà la trobada diumenge i anunciarà els resultats.

La formació que en sortirà s'emmarca en el “centre ampli” de l'espectre polític i al servei del procés, segons va plantejar ahir la portaveu actual, Marta Pascal. CDC fa una crida als seus militants i simpatitzants a associar-se al nou partit i escollir-ne també la direcció, el pròxim dia 23. Les bases han rebut en les últimes hores un correu electrònic en què es fa una crida a participar-hi, pagant 25 euros que donen dret a assistir als congressos.

Pel que fa al nom, es triarà entre les opcions que es presentin, i almenys una inclourà la paraula convergència. Circula des de fa dies l'opció de Partit Nacional Català (PNC), a l'estil escocès, però oficialment no n'ha transcendit cap.

No serà fins dissabte que es debatran els documents congressuals fundacional i organitzatiu –elaborats a partir de les opinions recollides en el procés participatiu torn obert–, que serviran per fixar el sistema de primàries i el règim d'incompatibilitats.

En el congrés prendrà part activa l'expresident Artur Mas. L'última fase de la refundació serà la tria de la nova direcció, dues setmanes després. L'estructura s'acabarà de definir en el congrés, però es treballa en la composició d'una direcció col·legiada de dotze persones, que es presenti i es voti en bloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona