Política

Montilla: “Fer pensar que amb el concert econòmic solucionaríem tots els nostres problemes és enredar la gent”

L'expresident del govern reconeix que Catalunya necessita un nou finançament, però considera que demanar “la clau de la caixa no és constitucional”

José Montilla es mostra preocupat per una ofensiva contra el català “que ve de lluny”

L'expresident del govern, José Montilla, ha volgut alertar aquest dimecres que “no hi ha miracles”, i que “fer pensar que amb el concert econòmic solucionarem tots els problemes és enredar la població”. Així, en una entrevista al Els Matins de TV3, Montilla ha argumentat que el concert no evitaria el dèficit de Catalunya: “França i Alemanya són països sobirans i tenen dèficit”. Al seu entendre, el que passa “és que ara hi ha un partit majoritari que, legitimament, ha canviat de posició en aquest tema i pretén que tots els altres també ho fem. El PSOE no ha defensat mai el concert. Per què ha de canviar d'opinió ara?”

Ara bé, dit això, Montilla ha reconegut que Catalunya necessita un nou finançament, “que no passa per tenir la clau de la caixa”. I és que, l'expresident considera que demanar “la clau de la caixa no és constitucional, no es pot fer, no és tocar de peus a terra”. De fet, ha insinuat que si la crisi econòmica persisteix, “ni Espanya tindrà la clau de la seva caixa”. Segons Montilla, Catalunya necessita millorar el finançament però “no conduir-la a un procés que generi frustració”. I pel que fa a les comparacions amb el concert econòmic basc ha afirmat: “El País Basc té drets històrics que nosaltres no tenim”.

Preocupat pel català

Per altra banda, respecte la nova sentència del Tribunal Suprem (TS), segons la qual el castellà també ha de ser llengua vehicular dels alumnes d'entre 3 i 6 anys, Montilla ha assegurat comprendre la preocupació del govern. “Jo també estic preocupat, i ho estava, perquè es tracta d'una ofensiva contra la llengua que ve de lluny. Fora d'aquí hi ha gent que no vol que sigui la llengua vehicular”, ha dit.

Montilla ha detallat que el Suprem es basa ara en un terme nou que es va introduir en l'Estatut, el de ‘preferent'. “Fins aleshores es parlava de ‘l'ús normal' de la llengua, i és en aquest nou concepte on s'agafa el TS per dictar aquestes sentències”, ha conclòs. No obstant, ha assegurat que, malgrat tot, el setembre no hi haurà cap conseqüència quan comenci el nou curs escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona