Política

El govern alerta que el PSOE ha ofert una aliança al PP per frenar el concert

Rubalcaba rebutja que el finançament català sigui com el basc

Navarro acusa Artur Mas de voler “dividir la societat catalana” amb el pacte fiscal

CiU i el PSC s'allunyen pel pacte fiscal. Mentre les dues forces intenten tancar una proposta comuna amb discreció, es llancen acusacions públiques creuades que compliquen la vertebració del consens. “Ens costa cada cop més seguir el PSC”, admetia ahir el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, sobre la convicció de Pere Navarro que Artur Mas porta el país cap al “xoc de trens” amb Espanya i provoca la “divisió” a Catalunya. Homs va assenyalar que Navarro projecta portes enfora “la situació interna” de divisió que viu el seu partit. No va concretar si es referia a les divergències entre dirigents del PSC per l'abast del pacte fiscal o a les tibantors dels socialistes catalans amb el PSOE per la reivindicació.

Homs va denunciar, precisament, que el PSOE s'hauria ofert al PP per fer un front comú per “barrar el pas” a la reclamació catalana d'un nou finançament. Rubalcaba insistia ahir a reiterar la seva oposició a un model català que s'acosti al concert econòmic basc. El PSOE entén que Catalunya reclami la revisió del sistema, però aigualeix la demanda en el cafè per a tothom recordant que l'actual model de règim comú s'ha de supervisar el 2013. Per Rubalcaba és “normal” que els territoris en demanin millores. Però rebutja que Catalunya reivindiqui un sistema en la línia del basc: “Aprofitar el pacte fiscal per anar cap al concert econòmic és diferent.”

Amb les declaracions de Rubalcaba, el govern va donar per confirmades les “informacions” que havia rebut respecte a l'aliança del PSOE i el PP contra un concert català. “Em semblava inversemblant però veig que sí, les coses apunten cap aquí”, assenyalava Homs.

El nou pronunciament de Rubalcaba no ajuda un PSC que hauria de defensar al Congrés l'acord que es tanqui a Catalunya, si és que els de Navarro acaben engreixant la majoria que ja formen CiU, ERC i ICV-EUiA. El primer secretari dels socialistes catalans, de fet, va tornar a carregar contra la federació nacionalista. Navarro va avisar del perill que Artur Mas es converteixi en “el primer president que posi en risc la unitat civil de Catalunya” amb una proposta en la línia del concert que no tingui el suport de la “majoria” dels partits catalans. A finals de juliol, el Parlament donarà el sí al nou model.

LES FRASES

M'havia resistit a creure que Rubalcaba s'havia ofert al PP per barrar el pas a [...] Catalunya
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
Aprofitar el pacte fiscal per anar cap al concert econòmic és diferent i [...] ja saben la nostra posició
Alfredo Pérez Rubalcaba
SECRETARI GENERAL DEL PSOE
El que Mas vol, [...] des d'un punt de vista electoralista, és anar cap a un xoc de trens amb Espanya
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Mas explicarà en el pròxim ple la tercera retallada

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà la setmana vinent al ple del Parlament per explicar la tercera onada de retallades. La mesa i la junta de portaveus de la cambra ho van acordar ahir. Mas obrirà un debat que es tancarà amb la votació de propostes de resolució que presentin els grups parlamentaris. Els partits de l'oposició ja han avançat que s'aliaran per instar el govern a retirar l'euro per recepta. No obstant això, el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va assenyalar que la mesura té rang de llei (figura en la norma d'acompanyament dels pressupostos, de mesures fiscals i financeres) i, per tant, hauran de promoure una norma equivalent si volen aturar-ne la implantació. El PP, que va negociar amb CiU la mesura i en va facilitar l'aprovació abstenint-se, també s'oposa a la taxa. La raó: els catalans hauran d'afrontar un doble copagament farmacèutic quan s'apliqui també l'espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona