Política

Montilla: “Fer pensar que amb el concert econòmic solucionaríem tots els nostres problemes és enredar la gent”

L'expresident del govern reconeix que Catalunya necessita un nou finançament, però considera que demanar “la clau de la caixa no és constitucional”

José Montilla es mostra preocupat per una ofensiva contra el català “que ve de lluny”

L'expresident del govern, José Montilla, ha volgut alertar aquest dimecres que “no hi ha miracles”, i que “fer pensar que amb el concert econòmic solucionarem tots els problemes és enredar la població”. Així, en una entrevista al Els Matins de TV3, Montilla ha argumentat que el concert no evitaria el dèficit de Catalunya: “França i Alemanya són països sobirans i tenen dèficit”. Al seu entendre, el que passa “és que ara hi ha un partit majoritari que, legitimament, ha canviat de posició en aquest tema i pretén que tots els altres també ho fem. El PSOE no ha defensat mai el concert. Per què ha de canviar d'opinió ara?”

Ara bé, dit això, Montilla ha reconegut que Catalunya necessita un nou finançament, “que no passa per tenir la clau de la caixa”. I és que, l'expresident considera que demanar “la clau de la caixa no és constitucional, no es pot fer, no és tocar de peus a terra”. De fet, ha insinuat que si la crisi econòmica persisteix, “ni Espanya tindrà la clau de la seva caixa”. Segons Montilla, Catalunya necessita millorar el finançament però “no conduir-la a un procés que generi frustració”. I pel que fa a les comparacions amb el concert econòmic basc ha afirmat: “El País Basc té drets històrics que nosaltres no tenim”.

Preocupat pel català

Per altra banda, respecte la nova sentència del Tribunal Suprem (TS), segons la qual el castellà també ha de ser llengua vehicular dels alumnes d'entre 3 i 6 anys, Montilla ha assegurat comprendre la preocupació del govern. “Jo també estic preocupat, i ho estava, perquè es tracta d'una ofensiva contra la llengua que ve de lluny. Fora d'aquí hi ha gent que no vol que sigui la llengua vehicular”, ha dit.

Montilla ha detallat que el Suprem es basa ara en un terme nou que es va introduir en l'Estatut, el de ‘preferent'. “Fins aleshores es parlava de ‘l'ús normal' de la llengua, i és en aquest nou concepte on s'agafa el TS per dictar aquestes sentències”, ha conclòs. No obstant, ha assegurat que, malgrat tot, el setembre no hi haurà cap conseqüència quan comenci el nou curs escolar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona