Política

La Via Catalana es difondrà amb prèvies arreu del món

Almenys 22 ciutats acolliran petites cadenes humanes entre l'agost i principi de setembre davant d'indrets especialment significatius

L'ANC demana buscar complicitats amb la societat civil local

La Torre Eiffel de París, el Parlament de Westminster de Londres, l'Atòmium de Brussel·les, la plaça de Sant Pere del Vaticà, l'O-pera House de Sydney o l'Ángel de la Independencia de Mèxic. La Via Catalana, que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) prepara per a la Diada per reclamar la convocatòria immediata d'una consulta, tindrà una colla de precedents a petita escala durant les setmanes prèvies en alguns dels espais més emblemàtics del planeta. L'ANC va llançar la proposta tot just la setmana passada, pensant sobretot en les seves assemblees a l'exterior, les comunitats catalanes i els integrants de la xarxa virtual catalansalmón, i a hores d'ara grups de 22 ciutats d'Europa, Amèrica i Oceania ja han recollit el guant i han avançat que organitzaran la seva cadena humana, si bé encara molts no n'han concretat detalls. “I confiem que se'n faran moltes més”, indicaven ahir fonts de la comissió internacional de l'ANC, que ha penjat un formulari a internet perquè els interessats –catalans de vacances, fins i tot– s'hi puguin inscriure.

Si bé no amaguen que fer-les un mateix dia hauria tingut potser més impacte, les iniciatives es repartiran entre principi d'agost i el cap de setmana anterior a l'11 de setembre, ja que s'adaptaran a les circumstàncies de cada ciutat i grup organitzador. L'ANC, en tot cas, ha recomanat com a data límit el 3 de setembre –la majoria apunten ara al 31 d'agost–, perquè així les imatges es puguin incloure en un vídeo promocional de la Via Catalana que es vol llançar tres o quatre dies abans de la Diada, amb el doble objectiu d'engrescar els catalans perquè hi participin i internacionalitzar la reivindicació arreu del món. L'ANC enviarà instruccions a principi d'agost per tal que tots els enregistraments segueixin una mateixa pauta, i es faciliti després així l'edició de les imatges.

La idea és que es triïn els llocs més representatius de cada ciutat, si bé dependrà en darrer terme dels permisos que s'obtinguin i del nombre de persones que s'hi apuntin. És per això que encara no s'han confirmat on seran cadenes tan significatives com les de Nova York –s'ha proposat l'Estàtua de la Llibertat– o Buenos Aires –agradaria la Plaza de Mayo–, i en altres ciutats s'ha optat per indrets que tenen a veure amb Catalunya o amb la lluita per la llibertat, com la Catalan Square de Manchester o el Parque Bicentenario de Santiago de Xile. A banda, també seran significatives les iniciatives plantejades a capitals europees com ara Edimburg i Luxemburg, ciutats nord-americanes com són Los Angeles i Miami o australianes com ara Brisbane i Melbourne.

A banda, s'ha demanat als organitzadors a cada ciutat que busquin la complicitat d'entitats de la societat civil i fins i tot de personalitats locals destacades, per donar-hi més difusió i interès a l'estranger. Pel mateix motiu es reclama dur banderes dels respectius països, a més de pancartes al·lusives, senyeres i estelades i samarretes grogues.

L'ANC nega cap oblit a Lleida

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va fer una crida ahir des de Lleida perquè els inscrits a la Via Catalana, més de 150.000 ja, es desplacin. “No volem que Barcelona estigui col·lapsada i la resta del recorregut buit”, va instar. Forcadell va negar que s'hagi oblidat Lleida, d'on va sortir el 2012 la Marxa per la Llibertat, i va recordar que hi ha moltes comarques i ciutats per on no passarà la cadena, com ara el Vallès i les seves capitals. A més, va recordar que “per temes de seguretat” havia de quedar lliure un pas per carretera entre l'Aragó i França. “El repte no és per on passarà sinó la gent que caldrà mobilitzar per fer possible tota la cadena”, va recordar. L'assemblea local organitzarà, el mateix 11 de setembre, una cursa de relleus de Lleida a l'Hospitalet de l'Infant, amb el lema El Llegat, cursa per la llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.