Política

Un llibre revela el parentiu entre Companys i Colubí

L'escriptor Víctor Gay Zaragoza reivindica el paper de l'advocat defensor en el judici del president

La família vol donar tota documentació del procés, ara a Miami, a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Tot plegat sembla ficció, però no ho és. El president de la Generalitat Lluís Companys i l'advocat que es va encarregar de la defensa en el seu judici, Ramon de Colubí, eren parents. Així ho revela Víctor Gay Zaragoza en la novel·la que acaba de publicar, El defensor (Columna). La família Jover procedia de Tàrrega, igual que la de l'àvia materna de Colubí, els Viada. “Tots dos, Companys i Colubí, procedien de famílies conservadores i els seus besavis eren germans”, explica Víctor Gay, que aporta les partides de naixement per provar el parentiu. “Segurament els dos ho sabien i ho devien parlar, però no els convenia que se sabés.”

Però les relacions de parentiu no acaben aquí, ja que va ser a la biblioteca del seu avi on l'autor va descobrir una capsa amb fotografies de Ramon de Colubí, que va resultar ser al seu torn un parent llunyà seu. Així que va decidir investigar als arxius i el resultat és aquesta novel·la, en què reivindica la figura de l'advocat: “Durant els dies del judici, va experimentar una transformació a tots nivells i va descobrir qui era realment. Per coherència va decidir jugar-se la vida i la seva carrera.” Personatge incòmode, segons l'escriptor, no se l'ha reconegut com cal: “Pels nacionales era un militar que s'havia tornat boig, i pels republicans havia participat en el cop d'estat franquista.”

En la presentació de la novel·la, ahir, hi havia la filla de Colubí, Marilú Colubí, que va viure a Veneçuela, on es va exiliar el seu pare el 1947. “No volia recordar res del judici perquè li resultava dolorós, i mai va voler tornar a Catalunya... devia sentir que tot allò pel qual havia lluitat i la mort del seu germà no havia servit per a res.”

Respecte al parentiu, Marilú no recorda que en fes menció, però sí que diu que el seu pare havia aconseguit un passaport per poder marxar a França quan havia estat en perill i Companys era al poder. “Segurament les dues famílies havien mantingut el contacte i s'ajudaven quan podien.” Marilú també recorda els botons de puny que li va regalar Companys abans de la seva execució: “Li van robar al Perú i li va saber molt de greu perquè els tenia en molta estima.”

Marilú no va conèixer el seu pare fins als vuit anys, quan va marxar a Veneçuela per reunir-se amb ell. “El judici el va marcar profundament i també la seva família; tinc un germà que es va suïcidar perquè no es va adaptar a Veneçuela.” En tot cas, no identifica el seu pare amb la imatge que en dóna el film de TV3 13 dies d'octubre: “Mai el vaig veure resar a taula, era un enginyer industrial molt actiu i mai va deixar d'estudiar, fins i tot als noranta es va posar a estudiar parapsicologia.” “Segurament era més religiós Companys que el mateix Colubí”, diu Gay Zarazoza.

Un llegat per estudiar

Deu dòlars. Això és tot el que duia a la butxaca Ramon de Colubí quan va arribar a Veneçuela, segons explica la seva filla. Entre els pocs objectes que va portar de Barcelona hi havia tota la documentació del judici de Companys, un llegat que actualment és a Miami, on viu una de les filles de Colubí.

“Encara no hem entaulat negociacions, però la nostra idea és donar-ho a l'Arxiu Nacional de Catalunya per a la seva conservació i estudi”, diu Marilú Colubí.

Víctor Gay Zaragoza (Barcelona, 1982) sí que ha tingut accés a aquests documents (que té escanejats) per elaborar el que és la seva primera novel·la. Anteriorment havia publicat l'assaig Filosofia rebelde i 50 libros que cambiaran tu vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona