Successos

municipal

caça

Aspa veta els permisos de cacera de cap de setmana

L’Ajuntament admet que el control és escàs i decideix que, en senyal de dol pels dos agents rurals que van morir tirotejats per un caçador, és procedent no donar més autoritzacions

Aspa posa fi a les autoritzacions per anar a caçar tords. L’Ajuntament ha anunciat que la temporada que ve no concedirà permisos de cap de setmana per poder caçar al municipi en senyal de dol per la mort dels dos agents rurals tirotejats per un caçador el 21 de gener passat. Precisament, l’autor confés del crim s’havia desplaçat a Aspa per practicar aquest tipus de caça, que, segons l’alcaldessa, María José Invernon, està massa poc controlada. És per això que el consistori exigeix al Departament d’Agricultura que defineixi un nou protocol, més restrictiu, que protegeixi els agents rurals que han de controlar aquesta pràctica. En aquest context, el consistori va organitzar el cap de setmana passat un homenatge íntim a les famílies i als companys de les víctimes.

Els permisos per caçar el tord se solen donar als mesos de gener i febrer, durant el cap de setmana, però de cara a la temporada de l’any que ve al vedat d’Aspa no se’n concediran. L’alcaldessa assegura que les mesures exigides per concedir-los no són suficients i, per tant, cal evitar riscos.

Segons Invernon, durant la temporada, els caçadors són els habituals i no hi ha problemes. “Però la situació canvia quan s’hi comencen a afegir els que tenen permisos per al tord, que no els coneixem i no estan tan controlats.”

El president de l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc), Francesc Coll, ha aplaudit la iniciativa impulsada pel municipi i comparteix la necessitat d’augmentar els controls. “Tot el que es faci des dels vedats de caça, sobretot si són de titularitat municipal, per garantir que els caçadors autoritzats siguin persones identificades que estan al corrent de pagament i que tenen les llicències i les assegurances que han de tenir, és bo per a la gent del terme i per a la seguretat dels agents rurals”, assegura.

L’Ajuntament ha instal·lat en un espai natural del terme un monòlit amb una placa en memòria de David Iglesias i Xavier Ribes, els dos agents rurals que van ser abatuts a trets per un caçador, Ismael Rodríguez. També s’han plantat dos roures per simbolitzar la noblesa dels agents i la fortalesa que hauran de tenir les famílies per superar la seva pèrdua.

Proposició de llei

El grup d’Units Podem-En Comú Podem ha presentat al Congrés una proposició de llei que recull el seguit de demandes que el col·lectiu d’agents forestals o mediambientals, que suma més de 6.000 efectius al conjunt de l’Estat, reivindica des de fa més d’una dècada, però sobretot arran del doble assassinat d’Aspa. La iniciativa legislativa té el suport del sindicats CCOO, la UGT i CSIF, així com de l’associació professional Asparc.

LA FRASE

Als que tenen permisos per al tord no els coneixem i no estan tan controlats
María José Invernon
alcaldessa d’aspa

LA DATA

21.01.17
Es va perpetrar
el doble crim al vedat d’Aspa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia