Successos

Dalí serà desenterrat el 20 de juliol

Una comitiva judicial es personarà dijous que ve al museu de Figueres i extraurà el cos de la sepultura

En traurà una mostra i la portarà a l’institut anatòmic forense

Ja hi ha data per a l’exhumació del cos del pintor Salvador Dalí. Si cap recurs d’empara de darrera hora ho impedeix, és previst que tingui lloc dijous vinent, dia 20 de juliol. Aquest dia una comitiva judicial es personarà a Figueres i traurà de la seva sepultura, situada a la cripta sota la cúpula del Museu Dalí, el mestre del surrealisme. No és previst que les despulles siguin traslladades totalment; o sigui, que els metges forenses extrauran material biològic del cadàver embalsamat del geni en el mateix museu, i el cos no serà traslladat a l’ institut anatòmic forense per practicar cap prova. Tot plegat servirà per comprovar, a través de l’ADN, si el pintor era el pare biològic de Pilar Abel Martínez, la dona que ha presentat una demanda de paternitat per exigir que se la reconegui com a filla biològica de Dalí.

Aquesta data arriba després que el juny passat la titular del jutjat de primera instància número 11 de Madrid, María del Mar Crespo Yepes, ordenés exhumar el cadàver. Segons la interlocutòria de la jutgessa magistrada, és “necessari” obtenir l’ADN de les despulles de l’artista perquè no hi ha “altres restes biològiques o personals”. Ho fa per segona vegada. La primera ordre data del 21 de desembre del 2016 i els lletrats de la Fundació Gala-Dalí, que van presentar un extens recurs, la van poder aturar per un defecte de forma. Aquest contratemps es va resoldre i la magistrada va ordenar altre cop l’exhumació. Com era lògic, la Fundació Gala-Dalí va anunciar que va interposar un altre recurs en contra de l’exhumació. A banda de voler aturar-la, demanen que es facin també les proves d’ADN al germà d’Abel per determinar si són fills del mateix pare. Però Abel s’hi oposa perquè assegura que el seu germà té leucèmia i està molt malalt.

El judici, al setembre

En la resolució del juny, la magistrada María del Mar Crespo Yepes també va ordenar, a partir d’un exhort a través dels jutjats de Figueres, que se cités en data i hora la demandant, Pilar Abel, perquè se li extragués, a ella, una mostra biològica per poder fer la comparació amb la que s’agafi de les restes de Dalí.

Aquest tràmit es va fer aquest dimarts, quan Abel es va traslladar a la seu de l’institut toxicològic de Las Rozas, a Madrid. Allà els metges forenses li van extreure mostres de saliva per obtenir el seu ADN.

Qui també s’haurà de sotmetre a proves biològiques és la mare d’Abel, que té 87 anys i viu en una residència a Figueres. Per tant, sol·licitarà que no s’hagi de desplaçar a Madrid i se li puguin fer a Figueres.

Així doncs, els tràmits previstos fins ara s’estan duent a terme, fins i tot el dia de l’exhumació de Salvador Dalí. Per ara, el judici del cas està datat per al dia 18 de setembre d’aquest any.

Dotze anys batallant

Pilar Abel es va fer popular per haver-se querellat contra Javier Cercas perquè deia que l’havia injuriat a Soldados de Salamina i que es creu filla de Salvador Dalí. El 2015 va presentar als jutjats de família de Madrid una demanda de determinació legal de paternitat contra el Ministeri d’Hisenda i contra la Fundació Gala-Dalí en condició d’hereus legals del pintor. Ja fa dotze anys que Abel prova de demostrar que és filla de Dalí i fins i tot es va sotmetre a dues proves d’ADN, però afirma que mai li van donar els resultats. Abel, de 61 anys, pitonissa d’ofici (durant força temps va ser la vident Jazmine que endevinava el futur a la Televisió de Girona), afirma que la seva mare va tenir una relació sentimental secreta amb Salvador Dalí, que va conèixer a Cadaqués, quan la dona treballava com a minyona a casa d’una família que passava temporades a la població. El jutjat de Madrid va admetre a tràmit la demanda perquè els indicis aportats per la pitonissa en el text de la demanda són suficients per tirar-la endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia