Successos

El misteri de Susqueda

La càmera vigila el pantà

La càmera web de Meteoguilleries del veïnat del Coll enfoca i enregistra contínuament el pantà de Susqueda i els escenaris del crim, però quan els Mossos van demanar les imatges del dia dels fets feia setmanes que estaven esborrades

La càmera web fixa de Meteoguilleries situada al santuari del Coll enregistra contínuament el pantà de Susqueda. L’enfocament de la càmera en funcionament continu i d’accés obert permet veure, de lluny, els escenaris de l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas Pruna. El pas d’una embarcació o caiac que travessa el pantà, per exemple, queda enregistrat. Si Marc i Paula van fer la travessa amb caiac i si els seus assassins van sortir navegant, van quedar enregistrats el 25 d’agost. Però mai se sabrà perquè les imatges han estat esborrades.

Els Mossos es van posar en contacte amb els administradors del servei de Meteoguilleries per saber si podien recuperar les imatges dels dies 24 i 25 d’agost. Però van fer tard. Ho van demanar després de la localització (el 26 de setembre) dels cossos dins del pantà al final del barranc de la font del Borni. Els administradors de la càmera del Coll lamenten no haver pogut aportar material que hauria pogut ajudar a detectar moviments a l’aigua a l’hora aproximada que ara ja s’ha fixat que es va produir el crim: a mig matí del divendres 25 d’agost, quan almenys tres testimonis van sentir els trets a la zona on 32 dies més tard van aparèixer els cadàvers. “A nosaltres no se’ns va acudir quan es va saber el cas de la desaparició de la parella”, expliquen. Hi afegeixen que les càmeres estan concebudes per mostrar l’estat del temps i per això se centren més al cel que al pantà, i que les imatges no es guarden per una qüestió d’espai de memòria. Només durant una setmana es guarden les imatges en baixa resolució. Sí que se’n pengen algunes de seleccionades al web, com la que il·lustra el reportatge del 14 de juny, on precisament es pot veure el fum de l’incendi que es va declarar aquell dia al mas Llomar, la casa on viu Marx Olivier, una de les persones que van sentir els trets que provenien de la zona del barranc de la font del Borni i que es pressuposa que van posar fi a la vida de Marc i Paula. Feia unes vint hores que havien pujat al pantà.

En aquest cas, les càmeres sembla que s’han conjurat en contra dels investigadors, que també han analitzat les imatges de les que hi ha a l’entorn de l’embassament, que enfoquen poca cosa més que la paret de la presa i no aporten gaire informació sobre vehicles. De totes maneres, els Mossos tenen les imatges d’uns 400 vehicles que van passar per la carretera que puja al pantà captats per la càmera de la central hidroelèctrica que hi ha a mig camí. Però les imatges tampoc són perfectes, ja que no arriben a captar bé les matrícules dels vehicles. Els Mossos han gestionat demanar als responsables de l’empresa si les podien girar per captar millor les imatges. L’amo del Llomar també va proposar als Mossos que posessin càmeres al camí que passa per la casa. Una proposta que els Mossos van girar dient-li que les posés ell.

Vint hores
al pantà van estar Marc i Paula abans de ser assassinats a trets. Van pujar-hi a primera hora de la tarda del 24 d’agost i els van matar el matí del 25 segons els indicis i testimonis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia