Successos

Convivint amb l’assassí

Més de la meitat del nombre de morts per homicidi de l’any passat van ser víctimes d’algú amb qui convivien o tenien relació de parentiu

S’han esclarit un 82% dels casos i queden set homicidis pendents de resoldre’s

Quaranta-cinc persones van morir durant l’any 2018 a Catalunya de resulta d’actes homicides, segons les dades que ha pogut recopilar aquest diari. En 25 dels casos, que representen un 55% del total, existia una relació de convivència entre la víctima i l’homicida. S’han donat casos de tota mena: homes que han matat la dona, dones que han matat la dona, pares que han matat fills, fills que han matat pares, sogres mortes pel gendre o la jove... Una circumstància, la de l’estreta relació entre víctimes i assassins, que ha propiciat un elevat índex de resolució dels crims. S’han resolt 37 del total, és a dir un 82%, un percentatge molt elevat.

Les dades revelen que sis dels casos corresponen a dones que han mort víctimes dels seus homes, o exhomes, però són almenys quatre els casos en què ha estat la dona qui ha posat fi a la vida de la seva parella o exparella o amant. I són almenys 10 les dones que han estat arrestades o implicades en algun dels homicidis. Pel que fa a les víctimes, 19, un 42% eren dones i almenys 13 eren d’origen estranger.

La xifra de 45 homicidis detectats el 2018 és substancialment inferior a la de 68 casos detectats el 2017, quan la criminalitat es va incrementar arran dels atemptats terroristes a la Rambla de Barcelona i a Cambrils, que ja van sumar 17 víctimes.

La cronologia del calendari criminal del 2018 és la que segueix:

8 de gener
Una baralla a Santa Coloma de Gramenet acaba amb un mort i un detingut. La víctima és un noi de 25 anys i el sospitós, que va ser detingut, un home de 45 anys. Tots dos són espanyols i veïns de Santa Coloma.

12 de gener
Maten cremant la seva caseta un home a Santa Perpètua de Mogoda. El sospitós és el gendre de la víctima, que també va ser acusat de maltractar la seva exparella.

25 de gener
Troben mort apunyalat a casa seva a Terrassa un home de 76 anys que vivia sol. Al desembre detenen la seva amant, una dona marroquina, i dos homes, com a responsables del crim.

3-4 de febrer
El veí de Blanes Juanito Gómez, de 37 anys, apareix degollat en una nau de Vilanova de Sau. Francesc Renau, conegut com a Kiku, veí de Cassà de la Selva però resident a Vic, va confessar el crim.

10 de febrer
Una dona de 37 anys de Torredembarra rep un tret mortal d’una pistola que manipulava el seu company, un home de 42 anys, que va ser detingut i va assegurar que l’arma se li havia disparat accidentalment. No tenia llicència. Li van imputar homicidi imprudent.

18 de març
Manuela Quesada Soto, de 56 anys, una activista de Berga, mor assassinada pel seu fill, un noi amb problemes psiquiàtrics.

25 de mar
Troben una dona asfixiada en una casa de Tarragona. L’autor, que va ser empresonat, va confessar el crim a un vianant. No existia relació de parella entre víctima i homicida.

27 de març
Troben el cadàver d’un home, espanyol, a Riudecanyes. Detenen un sospitós, romanès, que s’havia barallat amb la víctima i l’havia deixat abandonat i ferit a la zona del camí dels Molins.

5 d’abril
Un botiguer de Sabadell, Josep Maria Guitart Ordóñez, mata la sogra, Feliciana Álvarez Navarro, a punyalades dins la botiga que regentava ell. L’homicida va ser trobat mort a la presó al cap de pocs dies.

9 d’abril
Una dona boliviana veïna de Blanes, Patrizia Zurita, mor apunyalada pel seu home, Rolando Bolivar, que també es va autolesionar i va haver de ser hospitalitzat.

10 d’abril
Troben un sensesostre inconscient a Barcelona i l’endemà mor. S’investiga, a través de testimonis, si va morir arran d’una agressió que havia rebut 17 dies abans.

22 de maig
Troben un nadó mort entre els residus de la planta Ecoparc de Montcada i Reixac. Encara duia el cordó i els mossos van fer una crida per intentar trobar la mare i qui el va llençar. Havia nascut viu.

2 de juny
Troben una veïna del Morell de 59 anys assassinada a punyalades dins un cotxe aparcat amb els intermitents posats i les portes obertes al polígon L’Alba de Reus. Els Mossos van arrestar una dona de 57 anys, veïna de Vila-seca, que va arribar al lloc del crim dins del mateix cotxe.

3 de juny
Una dona de 47 anys, Alícia Romero, mata a punyalades el seu company, Carles Malet Mataró, de 67 anys, en un pis de Manresa. El crim es va descobrir després que una dona, exparella de l’homicida, veïna de Sant Fruitós de Bages, va anar a la policia i els va ensenyar els missatges de WhatsApp que li havia enviat Alicia on es veia l’home mort apunyalat. Els Mossos van trobar la sospitosa en un bar i la van detenir.

4 de juny
Troben morta una nena de 13 anys de Vilanova i la Geltrú desapareguda a casa del veí de sota la casa dels seus avis, d’on la nena havia sortit. Arresten el veí sospitós, Juan Francisco López Ortiz, de 42 anys, un cuiner que no havia tingut sort amb els negocis i amb problemes econòmics a causa d’addiccions.

5 de juny
Un home mor apunyalat en una baralla al local d’un antic bar del barri gòtic de Barcelona reconvertit en punt de tràfic i consum de drogues.

11 de juny
Un home dominicà de 32 anys mor d’un tret que li engega algú que havia trucat a la porta de casa seva, a Santa Coloma de Gramenet. El 26 de novembre els Mossos van detenir un home dominicà de 20 anys i veí de Barcelona i li van comissar una arma modificada.

12 de juny
Troben un nadó mort en un celobert de Barcelona. Cinc dies després, els Mossos detenen la mare, una noia de 18 anys, que va ser empresonada.

18 de juny
Un home de 47 anys, originari de Guatemala, mata la dona a Badalona i s’entrega i confessa a la Guàrdia Urbana.

20 de juny
Una baralla al carrer acaba amb un home mort apunyalat. Els Mossos van detenir el sospitós, de 56 anys i veí de Cambrils, quatre dies després.

28 de juny
Una dona de 49 anys mata la seva sogra de 81 anys a Castellbell i el Vilar (Bages).

23 de juliol
Un home acaba mort i un altre ferit a Barcelona en ser tirotejats pels dos ocupants d’una moto mentre les víctimes circulaven en cotxe amb matrícula alemanya.

25 de juliol
Apunyalament mortal davant del bar La Cova de Salt. José Luis Rosales Moral, amb molts antecedents, mor víctima d’Ángel García, que assegura que l’altre va treure primer el ganivet.

1 d’agost
Troben mort a la cel·la un pres de la presó de Ponent de Lleida. Atribueixen el crim al company de cel·la.

6 d’agost
Un home de 82 anys mata a ganivetades la seva dona, de 78, a Sants-Montjuïc, a Barcelona, i després ell s’autolesiona.

11 d’agost
Troben un home malferit que acaba morint, a Santa Susanna. La víctima, José Manuel Romero Castellón García, de 53 anys i veí de l’Hospitalet, va ser trobat al mig del carrer. Els sospitosos, José Luis Palenzuela Ruiz i Marc Pizzeti Pareja, van quedar en llibertat.

23 d’agost
Un noi hondureny, Didier Calderón, apunyala mortalment la seva xicota, Estela Izaguirre, també hondurenya, a Ciutat Meridiana, a Barcelona.

31 d’agost
Troben en una casa de Sils el cadàver de Carmen Fernández, de 62 anys, que ningú veia des d’abans de Nadal, i tres dies després detenen el seu fill, Jorge Gutiérrez Fernández.

4 de setembre
Detenen un home a Barcelona acusat d’haver matat la seva mare llançant-la per la finestra.

5 de setembre
Revenja entre albanesos. Maten a trets a Reus Fatmir, un albanès que ja havia estat condemnat per haver matat també a trets un compatriota a Cambrils. Crims que s’emmarquen en les màfies de les drogues i la prostitució.

9 de setembre
Troben al riu Congost de Granollers el cadàver d’una dona que va resultar ser el de Vianca Alejandra Roca, una noia boliviana de 25 anys veïna de Granollers que havia desaparegut el 16 de juliol.

15 de setembre
Troben una parella d’ancians, un home de 81 anys i una dona de 71, morts al seu domicili de Sants-Montjuïc, a Barcelona. Tot indica que l’home va matar la dona a cops i ell es va suïcidar prenent pastilles.

13 de setembre
Infanticidi. Un pare, Pere Alberola Calvo, i el seu fill de 6 anys, Eloi, veïns de Sabadell, apareixen morts dins del cotxe estimbat entre Portbou i Cervera de la Marenda. Hores abans de la troballa la mare va denunciar que l’ex no li havia entregat el fill el dia que tocava retornar-lo. La policia francesa conclou que el pare, que va deixar una maleta amb unes notes dalt del barranc, va precipitar el cotxe voluntàriament per posar fi a la seva vida i la del seu fill.

20 de setembre
Maten a punyalades un sensesostre, un home de 57 anys, que dormia amb la seva parella en uns jardins darrere l’estació de Sants, a Barcelona. Poques hores abans un jove havia resultat ferit crític en ser apunyalat al Raval.

29 de setembre
Troben enterrat sota formigó dins d’una nau d’Argentona el cadàver d’un home albanokosovar vinculat al narcotràfic que estava desaparegut des de feia un any, tot i que formalment ningú n’havia denunciat la desaparició. Els Mossos van trobar el cos després de detenir deu persones d’un clan de narcotraficants i que alguns d’ells confessessin, però el mòbil del crim es busca en la relació entre la víctima i una de les arrestades, una exprostituta amb qui havia tingut una relació.

30 de setembre
Maten un romanès de 41 anys al jardí de casa seva a la urbanització Residencial Park de Maçanet de la Selva. Els Mossos van trobar plantes de marihuana a la casa i s’investiga si el crim està relacionat amb el tràfic de marihuana.

6 d’octubre
Juan Antonio Jiménez Fernández mata la dona, Ana María Giménez Fernández, a trets al mig del carrer a Sant Joan les Fonts i després de tirotejar-la passa pel damunt d’ella i de la filla amb el cotxe. Fuig i es penja en un bosc a Montagut, a sis quilòmetres de l’escena del crim. Era el dia de la Fira de la Bruixeria a Sant Joan les Fonts i es van suspendre tots els actes.

13 d’octubre
Una dona mata el seu company tirotejant-lo amb una escopeta al Vendrell. Va ser detinguda a Cunit, on s’havia anat a refugiar a casa d’un familiar.

21 d’octubre
El conductor d’un cotxe envesteix, segons els Mossos expressament, un motorista i el mata a Barcelona. Els Mossos van detenir l’autor, un veí de Sabadell de 49 anys, que el jutjat va deixar en llibertat.

23 de novembre
Assassinen una dona de 49 anys a casa seva al Vendrell. En responsabilitzen el seu fill, un noi de 19 anys amb problemes psiquiàtrics, i l’ingressen en un centre.

24 de novembre
Uns pescadors troben un cadàver lligat a dues grans pedres al pantà de Boadella, a la zona de la presa petita. La víctima és Vasili Korchagin, un conegut vident a Rússia, que constava com a desaparegut a Llinars del Vallès. A la seva ciutat, Krasnoiarsk, la dona manté oberta la consulta del vident, simulant que ell continua viu i pot fer curacions i encanteris en absència i per Skype. I, a més a més, algú ha plagiat la seva plana web, on Korchagin anunciava els seus serveis de curacions i encanteris, publicant-ne una altra amb els mateixos logotips però insinuant que és un farsant.

26 de novembre
Troben un home mort en una casa abandonada i incendiada a Cardedeu. Un dia després, un home de 47 anys s’entrega a la comissaria dels Mossos de Sant Joan de Vilatorrada i es declara culpable de la mort.

4 de desembre
Troben mort i amb peces de roba entaforades a la boca un home a casa seva a Artesa de Segre. La víctima, Josep Maria Solans, havia dirigit la ràdio municipal de la població. Els Mossos van detenir tres joves, dos nois espanyols i una noia ucraïnesa. Un dels arrestats feia uns mesos que convivia amb la víctima a casa seva.

18 de desembre
Detenen un veí de Manresa de 63 anys per haver deixat morir per desatenció la seva dona, de 57 anys, que tenia una greu depressió.

22 de desembre
Maten a trets Eduard Colmena, un veí a la plaça Baró de Viver, al districte de Sant Andreu de Barcelona. El sospitós i els seus familiars fugen del barri i després un grup de veïns calen foc a casa seva. La policia i els Mossos van arrestar els sospitosos a Roquetas de Mar (Almeria).

28 de desembre
Assalten un home amb mobilitat reduïda a Reus per robar-lo. L’home és ingressat i mor el 2 de gener. Els lladres van ser detinguts.

LES XIFRES

28
homicidis
es van cometre a les comarques de Barcelona, 8 a les de Tarragona, 7a les de Girona i 2 a les de Lleida
19
víctimes
eren dones, fet que representa un percentatge del 42% del total
7
homicidis
estan pendents de resoldre’s, tot i que s’han esclarit un 82% del total
13
víctimes
eren d’origen estranger

Misteri: l’excursionista descalça

El jutjat d’Olot ha dictat el sobreseïment de la causa oberta pel cas de la mort de Zlata Kadlelova, l’excursionista que havia desaparegut i que va ser trobada despenyada a l’Alta Garrotxa en circumstàncies sospitoses i/o misterioses. Estrany era que les sabates fossin a la tenda on acampava amb el seu company i que als peus, on només hi duia un mitjó, hi tingués poques esgarrinxades havent caminat el tros des de la tenda fins on es va despenyar. El seu company, que va explicar que la dona havia estat xerrant i al·lucinant durant la nit abans de sortir de la tenda, va tardar moltes hores a denunciar la seva desaparició. Tot plegat va fer que s’activés el protocol policial i judicial per casos d’homicidi, però en no veure indicis clars de criminalitat i sense haver rebut encara els resultats de toxicologia, el jutjat ha tancat el cas. Misteri sense resoldre.

Cas resolt 37 anys després per l’ADN

Gràcies a l’ADN, amb una tècnica que no existia el 1981, quan es va perpetrar el crim, s’ha pogut resoldre un cas 37 anys després. La Guàrdia Civil va detenir al desembre un home de 73 anys, que era el propietari de la finca de Sant Salvador de Guardiola (Bages) on el 1999 els nous amos, mentre plantaven una olivera, van descobrir el cadàver d’una dona embarassada que, segons les anàlisis forenses, havia mort d’un tret al cap. Gràcies a les proves d’ADN es va comprovar qui era la víctima, que va morir amb 25 anys, i que el fetus era fill d’un home amb qui mantenia una relació extramatrimonial, ja que ell estava casat amb una altra dona, amb qui tenia tres fills. Tot i que el crim formalment estava prescrit, la Guàrdia Civil va detenir el sospitós, que ara ja té 73 anys, i el va posar a disposició del jutjat, que el va deixar en llibertat.

Cadàver a la platja a Barcelona

El cadàver d’una dona amb signes de violència va aparèixer ahir a la matinada a la sorra de la platja de Somorrostro, a la ciutat de Barcelona. La víctima aparentava tenir entre 40 i 50 anys i no es va trobar a la zona cap documentació que la identifiqués. De la inspecció del cos in situ es veien senyals de possible mort per asfíxia, però s’està pendent de l’autòpsia per certificar la causa de la mort. Els Mossos van ser alertats per la presència a la platja d’una persona que no es movia. Durant el dia d’ahir van buscar indicis al lloc on es va trobar el cos i possibles testimonis que puguin aportar dades sobre el cas, que s’entreveu que serà el quart homicidi perpetrat en el decurs d’aquest any, després de la filla que va matar la mare a Banyoles, el nadó suposadament mort a mans dels pares a Pineda i el noi que va matar la xicota a Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia