Successos

Andorra exonera “el Rambo” però li reté el botí d’Alp

El fiscal l’acusava de blanqueig de capitals per haver comprat armes al Principat però no s’ha provat que ho fes amb els diners robats en l’atracament

Deneguen, però, tornar-li armes i diners

Nou capítol de la història de Martí Cots Saleta, el llegendari delinqüent cerdà conegut com “El Rambo de la Cerdanya”. El Tribunal Superior d’Andorra ha desestimat el recurs de la fiscalia i ha absolt definitivament Martí Cots del delicte major de blanqueig de capitals i d’un altre d’intent de furt amb accés a casa aliena pels quals va ser jutjat i absolt pel Tribunal de Corts del país, on Cots va ser capturat després de protagonitzar un assalt violent la matinada del 22 de desembre del 2018 en un hotel d’Alp, d’on es va endur un botí de 17.211 euros. El fiscal volia que Cots fos condemnat a dos anys de presó i alternativament a un.

El relat fàctic que en fa el Tribunal Superior, en una sentència de què ha estat ponent Fàtima Ramírez Souto, indica que Cots va arribar a Andorra el 20 de desembre a cavall d’un Mitsubishi 4x4 que havia robat a la nit a Bellver de Cerdanya. A primera hora de la tarda va anar a una masia d’Auvinyà i primer va demanar si li podien donar feina i després on podia comprar una escopeta. A les set es va presentar a una armeria d’Andorra la Vella i va demanar si podia canviar una arma d’aerosol que duia per una altra, dient que ell volia comprar un rifle. Va marxar sense comprar res. La matinada del 22 de desembre, Cots va irrompre a l’hotel Alp Masella i, esgrimint un arma curta, va aconseguir que els dos treballadors que hi havia li donessin la recaptació que hi havia a la caixa forta: 17.211 euros.

Al matí del mateix dia, es va tornar a presentar a l’armeria d’Andorra i va comprar una arma llarga, cinc caixes de municions i un ganivet. I va pagar 1.210 euros en efectiu. A la tarda hi va haver un intent de robatori en una casa veïna a la masia on Cots havia anat a demanar feina i per la coincidència se li va atribuir l’intent d’assalt. El dia 23 de desembre, de bon matí, Cots va tornar a l’armeria i va comprar una arma de fogueig, municions, una funda i guants, tot per 180 euros.

I el mateix dia, “el Rambo de la Cerdanya”, que ja estava sent buscat arreu per l’assalt d’Alp, va ser arrestat en un hotel on s’havia allotjat. En l’escorcoll a la seva habitació, la 101, la policia li va comissar diners i tot un arsenal: 17.139,84 euros en efectiu, guants de camuflatge, una arma de fogueig marca Lord amb funda, un carregador i nou cartutxos, dues caixes de munició de fogueig de 9 mm de calibre, una caixa de munició de 30,06 mm de calibre amb bales, un ganivet de pernil, un esmolador, una navalla marca Mantis, dos carregadors amb set cartutxos, una arma llarga ratllada marca Merkel de 30,06 mm de calibre, un casquet negre, passamuntanyes i un telèfon mòbil marca Huawei.

Tenint en compte que a Andorra és legal comprar armes i municions, a Cots se’l va acusar de blanqueig de capitals per la sospita que havia utilitzat els diners robats a Alp per comprar les armes i municions. Però el tribunal ha fet comptes i ha considerat que no està acreditat que els diners que va fer servir a l’armeria provinguessin de l’atracament. Argumenta la sentència que, a Cots, a l’hotel li van trobar 17.130,84 euros, només 71,26 euros menys del que es va endur de l’hotel, quan a l’armeria se n’havia gastat 1.390 i a part consta que se’n va gastar 601 més en compres a altres llocs. El fiscal va provar de convèncer el tribunal que quan Cots va arribar a Andorra duia almenys 18.529 euros, perquè havia perpetrat altres atracaments en gasolineres, però el tribunal no ho té en compte, ja que aquests atracaments no van ser mencionats en el processament i per tant Cots no se’n va poder defensar i no eren objecte del procés. I encara hi afegeix la resolució que tampoc considera que el cas reuneixi el segon requisit del delicte de blanqueig de capital, que és la intenció d’ocultar o amagar l’origen il·lícit del capital. Indica que la “personalitat irreflexiva i impulsiva” de Cots és incompatible amb una planificació per ocultar diners il·lícits.

La defensa de Cots ha guanyat la partida al fiscal i ha aconseguit la lliure absolució del delinqüent transfronterer més famós. Però no li ha atès la petició de retornar-li tot el que se li va comissar, perquè el jutjat de Puigcerdà va demanar que es retingués el suposat botí robat a Alp i l’armament per tenir-lo en la causa que instrueix. En aquests moments, Martí Cots està empresonat a la presó de Ponent de Lleida i pendent que la fiscalia de Girona faci l’escrit d’acusació pel cas d’Alp. L’Audiència de Girona ha desestimat la petició de llibertat, per la perillositat que ha demostrat Cots al llarg de tres dècades.

Apareix “el Rambo de Requena”

Mentre “el Rambo de la Cerdanya”, amb una reconeguda trajectòria criminal de més de tres dècades, guanya una altra batalla a la justícia, al País Valencià les forces de seguretat van de bòlit per atrapar un assaltant armat i perillós que té moltes similituds amb Martí Cots: actua en zones rurals, s’embosca, sol anar vestit amb roba de camuflatge, entra a les cases, no té manies a l’hora de disparar (amb munició de fogueig) i roba vehicles per fugir i amagar-se. L’han batejat com “el Rambo de Requena”, perquè va ser en aquesta població on va perpetrar el primer assalt que se li atribueix, tot i que després ha actuat també a la comarca de la Serrania i va ser precisament gràcies a un robatori perpetrat a la capital, Xelva, on la Guàrdia Civil va aconseguir unes empremtes que han servit per identificar l’homòleg valencià del “Rambo de la Cerdanya”. “El Rambo de Requena”, però, no té la mateixa perícia conduint que el de la Cerdanya, que en una ocasió va fugir amb un tractor i va travessar la frontera sense que el puguessin aturar. Va arribar a Itàlia. “El Rambo de Requena”, segons publica Las Provincias, s’ha accidentat almenys en tres ocasions amb els vehicles que roba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia