Successos

Jutjar en “Rambo” esdevé missió impossible

Martí Cots havia de ser jutjat ahir per un assalt a Alp però el forense diu que no està en condicions

Martí Cots Saleta, conegut com “el Rambo de la Cerdanya”, amb un llarg historial d’assalts violents, segrestos, tirotejos contra la policia i fugues de pel·lícula, havia de ser jutjat ahir al jutjat penal número 4 de Girona per un atracament que va perpetrar el 22 de desembre a l’hotel Alp Masella, d’on es va endur un botí de 17.211 euros. Però no va ser possible. Martí Cots no es va arribar a asseure al banc dels acusats perquè, abans del judici, el jutge va demanar que el visités un metge forense per comprovar si l’acusat estava en condicions mentals de ser sotmès a un interrogatori i comprendre les conseqüències i el resultat del judici. I l’informe forense va concloure que el veterà malfactor no estava en condicions mentals de passar per judici. De fet, ja va ser difícil la visita forense perquè ni tan sols se li van treure les manilles en vista que Cots es mostrava excessivament agressiu en ser conduït pels Mossos des dels calabossos fins al despatx del metge forense. Fa anys que Cots té una paranoia que el fa tornar irascible i violent només de veure uniformes policials. El febrer del 2020 (després que Andorra i França el deixessin lliure per les causes que tenia), en ser posat a disposició del jutjat de Puigcerdà per l’assalt a Alp, va reaccionar dient que mataria i esquarteraria els mossos i el forense. Que Martí Cots té problemes mentals, la justícia ho té determinat des del primer cop que el van condemnar, quan ell tenia 18 anys, per haver atracat un taxista i es va dictaminar que tenia l’edat mental d’un nen d’entre 8 i 12 anys. I ha passat quatre dècades delinquint i entrant i sortint, o escapant-se, de la presó o de centres psiquiàtrics. Amb un grau de discapacitat del 65%, intel·ligència límit i esquizofrènia paranoica, Martí Cots actualment està en presó preventiva al centre penitenciari de Brians, però el mes de febrer s’exhaurirà el termini de dos anys de presó preventiva i, si encara no se l’ha pogut jutjar, s’haurà de celebrar una vista per prorrogar la presó. El jutge Antoni Cereijo provarà de fixar una nova data de judici procurant que Cots arribi tranquil a la visita forense i pugui entrar en condicions a la sala de vistes i ser jutjat. De fet, la fiscalia en demana l’absolució perquè li té en compte una eximent completa per alteració mental però proposa que se l’interni en un centre psiquiàtric durant cinc anys i que posteriorment se’l sotmeti a cinc anys més de llibertat vigilada. El lletrat que assumeix la seva defensa, Eduard Montero, proposa que se l’interni en centre psiquiàtric el mínim de temps imprescindible. Es podrà jutjar “el Rambo de la Cerdanya” en el nou intent? Serà el nou capítol de la història del malfactor cerdà de llegenda.

LA DATA

22.12.18
Dia en què
Martí Cots va assaltar un complex hoteler d’Alp esgrimint una pistola

LA XIFRA

17.211
euros
va aconseguir de botí en l’assalt a l’hotel i després va fugir a Andorra, on va ser capturat

Malfactor sense fronteres

Després de l’assalt a l’hotel AlP Masella, on Cots va irrompre esgrimint una arma curta, el famós delinqüent es va anar a refugiar a Andorra, on va comprar armes i municions, i on va ser capturat i empresonat a la Comella. La cort d’Andorra el va jutjar per intent de robatori en un xalet i blanqueig de capitals (per haver comprat armes amb diners del robatori) però va ser alliberat primer, i després absolt. I se li va deixar triar si l’entregaven a França, on el reclamaven per un robatori, o a Espanya, on se’l buscava per l’atracament a Alp. Va triar anar a França i, quan va haver complert la pena a la presó de Perpinyà, l’Estat francès el va entregar al jutjat de Puigcerdà, que li va decretar presó provisional pel cas que ara s’ha de jutjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia