Successos

terratrèmols

Turquia planeja l’enderrocament immediat de 50.000 edificis danyats pel terratrèmol

El Col·legi d’Arquitectes denuncia que va ser Erdogan qui va ordenar regularitzar desenes de milers de construccions erigides sense llicència com a part de la seva estratègia per a les eleccions de 2018

Uns 50.000 edificis en el sud-est de Turquia han sofert danys greus pels dos terratrèmols del passat dia 6 de febrer, per la qual cosa han de ser derrocats immediatament, segons ha estimat aquest dimecres el ministeri d’Urbanisme turc.

La xifra de morts pels dos sismes, de força 7,7 i 7,6, supera ja els 35.000 a Turquia i els 5.000 a Síria, però es tem que encara pot pujar molt més, quan comencin a retirar-se els enderrocs.

Més de 7.000 experts estan investigant els danys en les 10 províncies afectades i han examinat ja 387.000 edificis que sumen 1,8 milions d’habitatges o oficines, assenyala un comunicat del ministeri, difós avui.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va assegurar ahir que el 98% dels edificis que han col·lapsat es van construir abans de 1999, encara que des del Col·legi d’Arquitectes s’ha indicat que va ser ell mateix qui va ordenar regularitzar desenes de milers de construccions erigides sense llicència com a part de la seva estratègia per a les eleccions de 2018.

Més de 50.000 edificis estan o bé ja esfondrats o han de derrocar-se de manera urgent, mentre que altres 11.000 construccions tenen danys moderats, 99.000 perjudicis lleus i 180.000 no tenen danys, detalla el comunicat.

Els 50.000 edificis greument danyats sumen 225.000 unitats residencials, és a dir habitatges o oficines, agrega.

Les províncies més afectades són Gaziantep i Hatay, amb gairebé 12.000 edificis greument danyats cadascuna, seguides de prop per Kahramanmaras, on es troba l’epicentre, amb gairebé 11.000 edificis destruïts.

El ministre de l’Interior, Süleyman Soylu, ha promès aquest dimecres que cap lloc s’anava a netejar d’enderrocs sense abans prendre’s mostres de les restes per a determinar la qualitat del formigó o l’estructura i poder depurar responsabilitats en el futur per possibles fallades en la construcció.

Al mateix temps s’han enviat 200.000 tendes de campanya a les zones afectades i es traslladaran altres 100.000, mentre que també s’estan buscant emplaçaments per a establir nuclis de cases prefabricades.

Soylu ha afegit que s’han identificat de moment 335.000 famílies supervivents del terratrèmol a les quals se’ls transferirà com a primera ajuda una suma de 10.000 lires turques (uns 500 euros, equivalent a l’actual salari mínim a Turquia).

Soylu ha estimat que es tracta aproximadament d’un terç de les famílies afectades i ha subratllat que continua la labor d’identificació per a lliurar aquestes ajudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia