Successos

societat

Un miner, hores abans de l’accident mortal de Súria: “Alerta amb el sostre!”

Unes hores abans del despreniment que el 9 de març va posar fi a la vida de tres geòlegs a la mina de Súria, un miner experimentat va alertar que el sostre era inestable, ja que havia caigut una pedra de 20 quilos a pocs metres de distància d’on es va produir l’accident. Així consta en el sumari de la causa, que ha avançat el diari El País, i segons el qual aquest miner va deixar la informació del perill escrita en una pissarra; una informació, però, que no va arribar als tres geòlegs, que en aquells moments ja eren dins de la mina. Després que la subdirecció de Mines obrís un expedient informatiu a l’empresa ICL per determinar si hi va haver o no negligència, el jutjat de Manresa ha obert una investigació per aclarir les causes i responsabilitats de l’accident.

Els tres geòlegs, de 28, 29 i 31 anys, van quedar sepultats per una roca d’1,9 tones que es va desprendre del sostre d’una galeria al Minador 30, a uns 800 metres de profunditat. El sumari constata que va haver-hi errors en la comunicació i també en les mesures de seguretat adoptades, ja que unes hores abans el miner que havia estat testimoni de la caiguda de la pedra de vint quilos va voler alertar del perill. En concret, segons el sumari, va escriure: “Alerta amb el sostre!”

L’advocada de les famílies de dues de les víctimes, Nereida Crespo, ha explicat a l’ACN que hi ha “negligències greus” a les instal·lacions. Crespo ha explicat a l’ACN que, segons les primeres conclusions que extreuen de forma preliminar, l’accident “s’hauria pogut evitar si s’haguessin pres les mesures adequades, tant de prevenció com de comunicació”.

L’informe intern elaborat per ICL va concloure, però, que l’accident va ser “imprevisible”. L’empresa va argumentar que els miners morts eren persones experimentades i que “no hi havia cap senyal que la paret del sostre, al punt de l’esllavissada, fos inestable”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia