Successos

successos

La jutgessa culpa IQOXE de l’explosió mortal per deficiències de seguretat

La investigació conclou que la nova propietat de la química tarragonina va prioritzar la rendibilitat i la reducció de costos

També adverteix que els plans d’emergència no van funcionar

La jutgessa d’instrucció núm. 1 de Tarragona que ha investigat l’explosió a la planta química IQOXE que va causar tres morts el 2020 assenyala a la direcció de l’empresa com a responsable de l’accident per haver prioritzat l’augment de producció i la reducció de costos per damunt de la seguretat. Segons informa EFE, en una dura interlocutòria de 80 pàgines en què es dona per tancada la investigació, la magistrada apunta que la gravíssima explosió va ser fruit d’una “política empresarial d’augment de la producció i reducció de costos” que es van dur a terme a costa de les condicions de seguretat laboral i industrial i amb una plantilla insuficient per treballar de manera segura.

La interlocutòria dona deu dies a les acusacions perquè presentin els seus escrits contra l’empresa com a persona jurídica, el conseller delegat de la firma, el seu número dos i el responsable de seguretat. Els atribueix imprudència greu amb resultat de mort i lesions, contra els drets dels treballadors i estralls tenint en compte que, a més de les tres víctimes mortals, tretze persones més van resultar ferides.

El 14 de gener del 2020 explotava un reactor de la planta causant la mort de dos treballadors –el director de la fàbrica, que va morir sepultat sota una estructura que es va esfondrar, i un treballador que va morir a l’hospital per cremades– però també la d’un veí del barri tarragoní de Torreforta que es trobava a casa seva –un fragment de gairebé una tona de pes de la tapa del reactor va sortir disparat a uns 500 Km/h fins a impactar a 2,5 Km. de distància contra un tercer pis d’un edifici d’habitatges de Torreforta –el pis, on no hi havia ningú, es va esfondrar i va sepultar al veí del pis inferior.

La magistrada recorda que l’accident va ser el més greu ocorregut en una planta química d’Europa i que va suposar un greu risc per la població per la “perillositat” de les substàncies emmagatzemades i el potencial “efecte dominó” –hauria pogut provocar l’explosió del dipòsit d’òxid de propilè de la fàbrica. La interlocutòria recorda que els nous propietaris de la planta des del 2014 van augmentar la producció en un 39,2% de 2016 a 2019 i les vendes en un 62%.

Segons la jutgessa els treballadors havien mostrat en diverses ocasions preocupació per la seguretat i per les “retallades”, que els obligaven a treballar sota “gran pressió i estrès” en una situació que es va agreujar el 2019 amb l’acomiadament de sis empleats i un clima de “conflictivitat laboral”.

A més d’altres deficiències en la formació en riscos laborals, equips de protecció individual i neteja de la planta, la magistrada també conclou que la gestió de l’emergència va fallar. La gestió de les administracions va incrementar el risc derivat de l’explosió no únicament perquè IQOXE no en fa informar bé sinó “per la descoordinació i les deficiències” en el compliment del Pla d’Emergència Exterior (PLASEQTA) del polígon químic de Tarragona. Basant-se en l’informe de Bombers de la Generalitat, la jutgessa recorda que aquests havien aconsellat un confinament preventiu, que “no es va activar cap alarma i que es van emetre missatges confusos promovent el confinament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia