Successos

El Quadern negre

Tura Soler

Cas Jubany: més proves d’ADN, sí; els Mossos, no

El jutge accepta la petició de la família de fer més proves biològiques i rebutja que els Mossos revisin el cas

L’instructor del cas de l’assassinat d’Helena Jubany, el titular del jutjat d’instància 1 de Sabadell Juan Díaz Villar, ha acceptat la petició de la família de la víctima d’aprofundir en les anàlisis de les mostres d’ADN abans que prescrigui el cas. Tot i que no accepta al peu de la lletra les propostes presentades pel lletrat, Benet Salellas, el jutge acorda en primer lloc que l’Instituto Nacional de Toxicología aporti totes les taules de resultats de les anàlisis que han realitzat ells, ja que en els seus informes que van trametre al jutjat només presentaven les conclusions. Per això l’acusació, en vista que els resultats d’ADN de les mostres extretes de la roba i del cos de la víctima donaven negatiu envers els sospitosos Santiago Laiglesia i Xavier Jiménez (actualment imputats), va demanar que aportessin les taules de resultats per poder calibrar si existien coincidències. Salellas també va proposar fer més proves d’ADN fent extensives les analítiques a les possibilitats que els donants de les mostres trobades al jersei fossin tres persones (l’Helena i dos més) i no pas només dues (l’Helena i una segona) com s’havia analitzat fins ara. Demana que es facin totes les combinacions per esclarir de quines persones podria ser la mescla biològica trobada a la roba. Davant aquesta petició, el jutge ha acordat demanar a la policia científica de la Policía Nacional que exposi si és possible fer aquesta comparació a tres que demanen i, en cas que sigui possible, que informin si serien vàlids i homologables i podrien suposar una modificació de les conclusions dels informes que ja han aportat. El jutjat també demana que tant l’institut de toxicologia com la Policía Nacional, els dos laboratoris que tenen material genètic del cas guardat, informin si hi ha alguna mostra que sigui d’origen femení i no correspongui a Helena Jubany. El jutge vol aquesta informació abans de decidir si acorda la petició que li va fer la família d’agafar una mostra biològica a Ana Echagibel, que en el seu moment va ser imputada i després, alliberada. En el cas que es trobessin nous indicis contra Echagibel, podria tornar a ser imputada, ja que en el seu cas la causa encara no ha prescrit, tal com remarca el jutge en la seva resolució. Echagibel va ser empresonada juntament amb Montserrat Careta, que es va suïcidar a la presó i, per tant, en aquest cas la responsabilitat penal queda extingida per defunció.

Finalment, el jutge denega l’última petició que li havia fet el representant de la família Jubany: que s’encarregués a la unitat central d’homicidis dels Mossos una revisió aplicant tècniques d’intel·ligència policial i d’anàlisi de la prova freda. Salellas considerava que, donada la complexitat del cas, seria positiu que es fes una mirada policial renovada. Però el jutge, que ja havia denegat un cop aquesta petició, resol que continuï la investigació la Policía Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia