Successos

El quadern negre

Tura Soler

Cas Jubany: ordre de buscar ADN als anònims

L’informe d’una genetista assenyala que l’ADN no pot descartar els dos imputats i el jutge ordena més proves

El jutjat de Sabadell i la família de la víctima no desisteixen d’esclarir el cas de l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecària de Sentmenat a qui el 2 de desembre del 2001 van llançar drogada, despullada i amb els cabells encesos daltabaix d’un terrat d’un edifici de Sabadell. El jutge Juan Díaz Villar, titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell, ha ordenat a la Policía Nacional que faci una revisió dels anònims originals que va rebre Helena Jubany dies abans del crim per comprovar si existeixen vestigis biològics susceptibles de poder ser analitzats i que, en cas que els descobreixin, els enviïn al laboratori per fer un informe pericial. Un dels anònims l’Helena se’l va trobar el 17 de setembre a la porta de casa seva i anava acompanyat d’orxata i pastes. “A menjar-s’ho tot”, acabava. L’altre va arribar el 9 d’octubre i la convidava a prendre’s un suc de préssec i li deien que s’ho agafés amb sentit de l’humor i que, a la tercera, ja li desvelarien el misteri. Helena va prendre suc i es va trobar malament, el va fer analitzar i va comprovar que l’havien intoxicat. Es van fer anàlisis grafològiques dels anònims i les darreres han determinat que una part del segon es correspon amb la lletra de Xavi Jiménez, un dels dos imputats. Les anàlisis que s’havien fet al principi de la instrucció apuntaven que hi havia lletra d’Ana Echaguibel, una de les dues dones que van ser empresonades, juntament amb Montse Careta (que es va suïcidar a la presó). La causa contra ella es va arxivar però per a ella el cas encara no està prescrit i es podria tornar a reobrir. El jutjat precisament va demanar a la Policía Nacional i a l’Instituto Nacional de Toxicología si en cap de les mostres que havien analitzat hi havien trobat vestigis biològics d’origen femení, però tots dos acaben d’informar el jutjat que no n’han trobat.

La família de la víctima, representada pel lletrat Benet Salellas, ha aportat a la causa els resultats d’un estudi efectuat per Gemma Marfany, catedràtica de la Universitat de Barcelona experta en genètica, que exposa que en les mostres biològiques extretes del jersei de la víctima no es pot descartar del tot que hi hagi barrejat ADN dels dos únics imputats actualment en la causa: Santiago Laiglesia i Xavi Jiménez. L’informe de la genetista exposa que de 25 marcadors analitzats del cromosoma Y, el perfil genètic de Santi Laiglesia coincideix en 24, i en el cas de Jiménez coincideix en 18 de 25. Davant aquests resultats, el jutge ha considerat, tal com li demanava Salellas, que és oportú aprofundir en les anàlisis genètiques i ha decidit demanar a l’Institut de Ciències Forenses de la Universitat de Santiago de Compostel·la que facin unes noves comparacions de l’ADN del jersei amb el dels investigats, utilitzant tècniques més precises i afinades. El jutjat ha decidit fer la petició a la Universitat de Santiago de Compostel·la després de comprovar, perquè ells mateixos així ho manifesten, que ni els laboratoris de l’Instituto Nacional de Toxicología ni els de la Policía Nacional tenen capacitat, per qüestions tècniques, d’analitzar mostres amb barreja de donants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia